eur:
400.2
usd:
366.38
bux:
74440.1
2024. október 14. hétfő Helén
Nyitókép: Pexels.com

Vegyes eredményt hozott a turisták elleni spanyol forrongás

A nyári turistaszezonban tapasztalt tüntetések ellenére Spanyolország továbbra is népszerű úti cél maradt a külföldi látogatók körében. A hivatalos statisztikák szerint augusztusban 10,9 millió nemzetközi turista érkezett az országba, ami 7 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A tiltakozások által érintett régiók, köztük a Baleár-szigetek, Katalónia és Andalúzia továbbra is a legnépszerűbb desztinációk közé tartoznak.

Július elején Barcelona utcáin több ezer turizmusellenes tüntető vonult végig „A turisták menjenek haza!” jelszót skandálva. Ennek ellenére a spanyol idegenforgalmi hivatal augusztusban már invitáló üzenetet küldött a potenciális látogatóknak: „Spanyolország: a nyár, amit minden évben meg akar ismételni... Alig várjuk, hogy találkozzunk!”

A tüntetések látszólag nem riasztották el a turistákat.

A Baleár-szigetekre augusztusban 2,4 millió külföldi látogató érkezett, ami 4 százalékos növekedés az előző évhez képest. Katalóniába 2,3 millió turista utazott, százalékkal több, mint tavaly, míg Andalúziába 1,6 millióan látogattak el, ami 9 százalékos emelkedést jelent – idézi a CNBC beszámolóját a Portfolio.

Egy mallorcai felmérés szerint az amerikai utazók 89 százaléka nem tudott vagy nem érdeklődött a szigeten történt tüntetésekről. Azok közül, akik értesültek az eseményekről, közel 70 százalék állította, hogy ez nem befolyásolta utazási terveit.

A RateGain, egy globális utazási adatfeldolgozó cég szerint a július 6-i barcelonai tüntetés után rövid távon érezhető volt a hatás. „Az eseményt követő 7–10 napon belül 23 százalékos csökkenést figyeltünk meg a szállodai foglalásokban, a keresési aktivitás 35 százalékos visszaesésével együtt” – nyilatkozta a cég képviselője.

Hat héten belül a foglalások azonban visszatértek a normál szintre.

A tüntetések szervezői továbbra is aktívak. Daniel Pardo Rivacoba, a Szomszédságok a Turizmus Fejlődéséért Közgyűlés tagja szerint a júliusi tiltakozás „nem jelenti a végét semminek”. A szervezet 13 pontból álló követeléslistát tett közzé, amely többek között a repülőtérbővítési tervek visszavonását és a rövid távú bérleti piac korlátozását sürgeti.

A barcelonai városi tanács reagált a helyzetre, és szeptember közepén egy 135 oldalas dokumentumot adott ki, amely 55 intézkedést vázol fel a turisták és a lakosok közötti jobb egyensúly megteremtése érdekében. A tanács szóvivője hangsúlyozta: „A barcelonai turizmus sikerének mércéje nem a látogatók mennyiségére összpontosíthat, hanem inkább az emberáradat kezelésére, hogy ne lépjen túl egy társadalmi és környezeti határt”.

A tüntetők azonban szkeptikusak az intézkedésekkel kapcsolatban. A szervezet további megmozdulásokat tervez, és úgy véli, a lakosok lesznek a legnagyobb változtató erő Barcelona tömeges turisztikai problémáinak megoldásában.

A Booking Holdings vezérigazgatója, Glenn Fogel szerint a tiltakozás „nem a leghatékonyabb módja” a turizmus elleni küzdelemnek. Véleménye szerint a probléma megoldásához a kormányok, az utazók, a lakosok és az utazási cégek együttműködésére van szükség.

Címlapról ajánljuk
Megtörtént az albérletpiacon, amire minden lakáskereső várt – árak, grafika

Megtörtént az albérletpiacon, amire minden lakáskereső várt – árak, grafika

Országosan gyakorlatilag stagnált, a fővárosban kismértékben csökkent a kínálati lakbérek szintje, de már az olcsóbb kerületekben is 180 ezerért lehet lakást bérelni Budapesten. Szeptemberben óriásira duzzadt a kínálat a piacon, aminek több oka is van. A reállakbérek ezalatt országosan 0,2, Budapesten 0,6 százalékkal mérséklődtek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Ez a 3 csatatér döntheti el Amerika jövőjét: Trump vagy Harris tarol a legnagyobbat?

Ez a 3 csatatér döntheti el Amerika jövőjét: Trump vagy Harris tarol a legnagyobbat?

Jóllehet november 5-én szinte az összes amerikai állampolgár beleszólhat majd abba, hogy ki legyen az Egyesült Államok következő elnöke, a végső döntést valójában hét billegő állam szavazói fogják meghozni a demokrata Kamala Harris és a republikánus Donald Trump között. Azonban ezt a hét csatateret sem egyenlőnek teremtették, hiszen három jelentősége kiemelkedik mind közül. Előző cikkünkben az elektori kollégium működése mellett Arizonát, Nevadát, Michigant és Wisconsint mutattuk be az ingaállamok közül, most pedig Georgiára és Észak-Karolinára esik a sor.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×