eur:
400.78
usd:
367.27
bux:
74379.12
2024. október 14. hétfő Helén
Nyitókép: Pixabay

Több mint négyezer magyar rajzolta szombaton ezt a különleges térképet

Szombaton rendezte meg a Magyar Természetjáró Szövetség a Kéktúrázás Napját. Az esemény különlegességét az adta, hogy a GPS jeladóval felszerelt csoportok haladása valós időben, online követhető volt, és a nap végén kirajzolta a Magyarországot körbejáró Országos Kékkör teljes nyomvonalát.

Nagyon szép idő támogatta idén is a túrázókat. Ezúttal 4050 résztvevő – köztük több mint 700 gyerek – vett részt a Kéktúrázás Napján. Az Országos Kéktúra több mint 2500 kilométeres útvonalát 143 túrára osztva teljesítették a résztvevők, 7-31 kilométeres útvonalakon, így edzettség, túravezető, illetve szintkülönbség és látvány szerint is lehet választani – mondta a közösségi túranapról Rigler Szilvia, a Magyar Természetjáró Szövetség rendezvényszervezője az InfoRádióban. Mindig vannak tematikus túrák, így például geológusok által vezetett geotúrák, vagy a Magyar Természetjáró Szövetség munkatársai által vezetett túrák, de erdészek, nemzeti parkosok is visznek ilyenkor csoportokat.

Az útvonalak kijelölésekor arra törekedtek, hogy közösségi közlekedéssel megközelíthetőek legyenek a kezdő, illetve végpontok, a túrák indulási idejét tekintve pedig az volt a cél, hogy este hatra, sötétedésre mindegyiket be lehessen fejezni. Idén különlegesség volt, hogy a GPS-jeladóknak köszönhetően a csoportok haladása látható volt a rendezvény honlapján lévő frissülő térképen, és a nap végére ezek kirajzolták az Országos Kékkör útvonalát. Idén egy túra maradt ki, egy gemenci, kilenc kilométer hosszú útvonal, amely a nemrég levonult árvíz miatt nem volt járható.

Forrás: kektura.hu
Forrás: kektura.hu

A diákok mellett idősebbek is részt vettek az eseményen, az egyik túrát például 88 éves férfi is teljesítette. Mint Rigler Szilvia elmondta, úgy tudják, az illető előző nap is túrázott, és még vasárnapra is tervezett egy szakaszt. A túrázás nem kötött életkorhoz, iskolások és nyugdíjasok egyaránt részt vettek a Kéktúrázás Napján. Elkezdeni persze fokozatosan kell, ahogy az összes többi mozgást is. A Magyar Természetjáró Szövetség rendezvényszervezője szerint először rövidebb túratávok ajánlottak, de aztán nagyon könnyen "bele lehet rázódni", és egyre hosszabb útvonalakat, egyre nagyobb szintemelkedéseket lehet teljesíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×