eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán
Nyitókép: Pixabay

A 70 éves autóvezetőket újra levizsgáztatná egy szakoktató

A vezetési képességek és az életkor közötti kapcsolatról egyre több szó esik a közbeszédben. De vajon milyen feltételek mellett lehet még jogszerűen és biztonságosan vezetni egy bizonyos életkor után? Jelenleg orvosi engedélyhez kötött a jogosítvány érvényességének hosszabbítása idősebb korban is. Indokolt lenne valamilyen plusz szabályozás ezen a téren? A témában megszólalt egy gépjárművezető-szakoktató.

Bajai László gépjárművezető-szakoktató fejtette ki meglátásait és tapasztalatait az időskorú autóvezetőkkel kapcsolatban.

Mint mondta: kellene egy felső korhatár, ami után már nem lehetne kormány mögé ülni. A szakoktató arról is beszélt, hogy fiatalok és idősek között is vannak olyanok, akik kiválóan vezetnek, viszont az ellenpéldával is gyakran találkozik.

Korlátozni vagy nem korlátozni? Bajai László szerint ez a kérdés nagyon egyénfüggő. A jó vezetési képesség ugyanúgy függ az adott embertől, mint a rossz.

Szerinte inkább vizsgálni kellene a vezetési képességet, például pályaalkalmassági ellenőrzésen, vagyis PÁV-vizsgán. 70 év felett el lehetne küldeni az embereket egy ilyen vizsgára, hiszen ezen van pszichológiai és reflexvizsgálat is, a vizsgabizottságban pedig olyan emberek dolgoznak, akik meg tudják állapítani, hogy egy adott ember alkalmas-e a vezetésre vagy sem - nyilatkozta Bajai László a VEOL kérdésére.

Az oktató szerint ezt a vizsgálatot indokolt esetben 3-4 évente meg lehetne ismételni. Kiemelte: aki már nem érzi magáról azt, hogy magabiztosan tud kormány mögé ülni, ne tegye, hiszen mások életét is veszélyeztetheti.

Szerinte ugyanakkor nem kell szigorúbb szabályokat hozni az idősebb sofőrök ellen, hiszen a legtöbbjük már nem vezet hosszabb távokat, késő este pedig már inkább otthon vannak, nem az utakon.

Címlapról ajánljuk

Kopasz Bálint: elsősorban magamnak akarom bebizonyítani, hogy többre vagyok képes

Bár a párizsi olimpián szerzett bronzérem után még bizonytalan volt a folytatásban Kopasz Bálint, mára eldöntötte, hogy a Los Angeles-i ötkarikás játékokig kitart szeretett sportága mellett. Tokió olimpiai bajnok kajakosa azt mondta az InfoRádióban, hogy elég nagy volt a kontraszt a szezon elején és végén mutatott versenyzéseit illetően, és továbbra is keresi az okokat, hogy mi történhetett vele az olimpiai döntő utolsó 200 méterén.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×