eur:
389.33
usd:
362.75
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Obamát kifütyülték az orvosok

Szokatlan dologgal szembesült Barack Obama. Fújolást kapott közönségétől, amikor az egészségügyi reformról beszélt az Amerikai Orvosi Kamara előtt. A nemtetszést azonban nem annyira a több száz milliós reformelképzelés, hanem az váltotta ki, hogy nem kínált nekik védelmet az orvosi műhibaperekben.

 A korábbi méltatások után Barack Obama amerikai elnök egyre inkább átérzi, eljött az ideje, hogy feltűrje az ingujjat.

A Közel-Keletről érkező külpolitikai kihívások mellett egy befolyásos amerikai érdekcsoporttal is összetűzésbe került. Amikor az Amerikai Orvosi Kamara előtt felszólalva közölte: nem támogatja, hogy limitálják az orvosi műhibaperekben kiszabható kártérítést, huhogás és fújolás volt a válasz a nemzet gyógyítói részéről.

Az egészségügyi reform azonban különösen nehéz kihívás - lásd Hillary Clinton 16 évvel ezelőtti elkaszált programját. Ha Obama beadta volna a derekát, akkor a jogászokkal és a szakszervezetekkel került volna szembe.

Az egészségügyi vitában minden csoportnak saját kívánságlistája van - jegyzi meg a CBS - a biztosítók nem akarnak az állammal versenyezni, a munkaadók nem akarnak egészségbiztosítást adni dolgozóiknak, a kórházak nem akarnak takarékosságra kényszerítő megszorításokat, a gyógyszergyárak pedig piaci áron akarják adni termékeiket.

Elemzők ugyanakkor megjegyzik: Obamának oda kell figyelnie az orvosokra, akik egyre haragosabbak amiatt, hogy az amerikai egészségügyi rendszer pazarlását az ő nyakukba varrják. Közben a két és fél billiós egészségügyi költségvetés egyharmada megy el olyan tesztekre és kezelésekre, amelyek nem sokat változtatnak a betegek állapotán, de amelyeket a perektől tartó orvosok kénytelenek elvégezni.

Obama ezért elő is vette diplomáciai érzékét. Miközben a reform ellenfeleit "nemet mondóknak, félelemkeltőknek és rémhírterjesztőknek nevezte", megértéssel fogadta az orvosok panaszait a túlzott bürokráciáról.

"Az Önök dolga nem az, hogy magokat számoljanak, vagy íveket töltögessenek ki. Orvosok, szükségünk van Önökre. Sokunk számára maguk az egészségügyi rendszer, jómagam, Michelle és a gyerekeink is azt tesszük, amit maguk mondanak nekünk" - mondta, amiért tapsot is kapott, mielőtt nyakukba öntötte volna a fekete levest.

"Nem támogatom a kártérítés korlátozását. Ez nem lenne igazságos azokkal szemben, akik műhibák áldozatai" - mondta. Ehelyett azt ajánlotta, hogy tárgyal velük a műhibák elleni biztosításról és az egyelőre ködösen megfogalmazott "bizonyítékon alapuló gyógyításról".

Az elnök további 50 millió, jelenleg nem biztosított amerikaira akarja kiterjeszteni a szolgáltatást úgy, hogy 1 billió dolláros programmal átrendezi a költségeket. Azt mondja, hogy a költekezéssel a jövőben jóval nagyobb kiadásokat spórolnak meg.

Az orvosok chicagói éves találkozóján felszólalva hozzátette: ha nem lesz reform, az amerikai állam a General Motors autógyárt sorsára jut.

Az elnök ellenfelei - köztük demokraták szerint is - a reformterv az 50 millióból csak további 16 millió állampolgárra terjesztené ki az ellátást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×