eur:
385.71
usd:
356.42
bux:
68864.24
2024. május 14. kedd Bonifác

Taps és csend Obama kairói beszéde alatt

A kölcsönös gyanakvásnak véget kell vetni - mondta egyórás kairói beszédében Barack Obama amerikai elnök az iszlám világ és az Egyesült Államok viszonyáról. Obamát többször is megtapsolta közönsége, de nem tartózkodott az olyan megjegyzésektől sem, amelyeket hallgatósága valószínűleg nem szívesen fogadott.

"Gondolj Istenre és mondd az igazat" - idézte a Koránt Barack Obama, és ezért és az ehhez hasonló kijelentéseiért is tapsokat kapott a kairói egyetem nagytermében elmondott beszéde során.

Ugyanakkor néhány hatásszünetnél csend volt a közönség reakciója. A Fehér Ház taktikusan az iszlám kultúra egyik központját választotta ahhoz, hogy az új amerikai elnök elmondja a muzulmán világgal fenntartott viszony újraindításáról szóló beszédét.

A pátoszos szónoklatairól ismert elnök pedig retorikai fegyvertára összes elemét bevetette arab hallgatósága megnyerésére. Gyakran idézett a Koránból és iszlám szövegfordulatokat használt, megemlítette, hogy apja muzulmán volt, és hogy a muzulmán többségű Indonéziában töltötte gyerekkora egy részét.

Kitért az arab világ kulturális és tudományos eredményeire. Mindezt azért - hogy saját szavai szerint - megtörje a gyanakvás és a széthúzás ördögi körét.

"Azért jöttem, hogy egy új kezdetet keressek az Egyesült Államok és a muzulmánok között" - mondta, bár elismerte, hogy egyetlen beszéddel nem lehet megszüntetni a bizalmatlanságot.

Egyes arab bírálói figyelmeztették: ne oktassa ki őket, de előadása valójában jóindulatú oktatásnak tűnt. Elmagyarázta, hogy Amerika saját szempontjából miért indította el az afganisztáni háborút - mert nem volt választása - és miért az irakit - mert volt választása - de talán másképp reagált, mint kellett volna.

Megpróbálta átadni hallgatóságának, hogy milyen traumát jelentett országának szeptember 11-e és - ismét heves taps közepette - emlékeztetett: az ártatlanok gyilkolását az iszlám is tiltja. Az erőszakról szólva és a palesztinokra utalva megjegyezte: az amerikai színesbőrűek jogaikat nem erőszakos módon harcolták ki.

Bírálta a muzulmánokról kialakult előítéleteket, de azt is, hogy Amerikát csak egy önmagával elfoglalt birodalomnak lássák.

Nagy tapsot aratott amikor közölte: bezáratja a guantanamói fogolytábort és megtiltja a kínzást. Az európai és a török belpolitikába kalandozva, de hallgatósága elismerése közepette kifejtette, nem ért egyet a fejkendő viselésének tilalmával. Az, hogy nem PR-beszédet mondott azonban világossá vált, amikor Izrael került szóba.

Izrael és Amerika köteléke megbonthatatlan, Izraelnek joga van a létezésre - üzente az araboknak, akiknek a médiájában még mindig gyakran hallani olcsó zsidóellenes sztereotípiákat és a holokauszt-tagadást. Obama beszélt a II. Világháborús népírtásról és a zsidó nép évszázados üldözéséről - amit a közönség csendben hallgatott.

Viszont utána gyorsan váltott és a palesztinok jogairól beszélt és amerikai elnöktől váratlanul a "megszállás" szót használva mindennapos megaláztatásukról beszélt - ezt már tapssal értékelték.

A zsidó telepek további építése akadályozza a békét - tette hozzá. Obama kitért Iránra is, amelynek legfőbb vallási vezetője a beszédre készülve azt mondta: Amerikát továbbra is mélységesen gyűlölik a Közel-Keleten, és több kell a szép szavaknál.

Obama elismerte: Iránnak joga van az atomenergiára, de csak ha betartja a játékszabályokat. Nagy tapsot aratott azzal is, amikor a nők jogainak erősítését sürgette a muzulmán országokban.

Hanganyag: Szvetnik Endre

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csicsmann László az Arénában: nincs tárgyalásos megoldás, a katonai eseményeké marad a főszerep Gázában

Csicsmann László az Arénában: nincs tárgyalásos megoldás, a katonai eseményeké marad a főszerep Gázában

Izrael Rafah lerohanásával átlépné a vörös vonalat Washington szemében – mondta Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Az InfoRádió Aréna című műsorában a Közel-Kelet szakértő beszélt a béketervek esélyeiről, a környező országok álláspontjáról, az amerikai szerepvállalásról és arról is, milyen kiutat látnak a palesztinok a gázai válságból.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×