eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Védi a kormány az ötven feletti munkavállalókat

Akciótervet kell kidolgozniuk 2010. január 1-jétől az 50 főt meghaladó francia cégeknek a szenior, azaz az 50 év feletti munkavállalók foglalkoztatására. Ha ezt elmulasztják, úgy egy frissen megjelent kormányrendelet értelmében pénzbüntetéssel sújthatók, amely elérheti az éves bértömegük egy százalékát. Az érintett vállalkozói kör hevesen tiltakozik a jogszabály ellen, a kormány azonban mindenáron növelni akarja a gazdasági válság által különösen sújtott 50 év felettiek foglalkoztatottságát, amely jelenleg mindössze 38 százalékos, több mint hat százalékkal alacsonyabb az európai uniós átlagnál.

Az állam kétféle dokumentumot vár a cégektől. Az egyikben arra kell válaszolniuk, hogy milyen intézkedéseket helyeznek kilátásba a már meglévő, 55 évnél idősebb aktív dolgozóik megtartására, munkakörülményeik javítására, illetve nyugdíjba vonulásuk előkészítésére, a másikban pedig arról kell nyilatkozniuk, hogy a vállalat a jövőben milyen arányban fog 50 évesnél idősebb munkavállalót alkalmazni.

Az érintett cégek vezetői a rendelet kiadását a politika "demagóg erőmutatványának" tartják, a Kis- és Közepes Vállalatok Szövetségének főtitkára pedig az InfoRádiónak azt mondta: "elfogadhatatlan, hogy a kormány - szankciókkal fenyegetőzve - a vállalkozókra hárít egy olyan problémát, amely az egész társadalmat érinti.

Jean-Eudes du Mesnil hangsúlyozta: az 50 év felettiek fokozódó munkanélküliségét nem lehet diktátumokkal megoldani, és ahhoz egyedül a munkaadói oldal erőfeszítése nem elegendő. A főtitkár hozzátette: eddig ezt a jelenséget részben az előnyugdíjazási rendszerrel kezelték, mellyel a szakszervezetek, a kormány és maguk az érintett munkavállalók is egyetértettek. A múlt héten megjelent kormányrendelet azonban minden előzetes tárgyalás nélkül, "brutális" módon akar ennek véget vetni.

Bár a rendelet egyelőre mindössze két új adminisztratív terhet ró a cégekre - a büntetést ugyanis kizárólag az említett dokumentumok elkészítésének elmulasztása, nem pedig az azokban foglaltak nem teljesítése esetén szabják ki rájuk -, Jean-Eudes du Mesnil úgy véli: az eddigi gyakorlatot ismerve, csupán idő kérdése, hogy a kormány mikor állít fel konkrét korosztály-kvótákat a munkáltatók számára. Ami szerinte a gazdasági válságban újabb csapást jelent majd az érintett cégek tevékenységére.

E munkaadói véleménnyel kivételes módon a szakszervezetek is egyetértenek, mondván, a kormány két egymásnak ellentmondó dolgot kér a cégektől: egyrészt, hogy a gazdasági válság alatt igyekezzenek minél kevesebb embert elbocsátani, másrészt, hogy - miközben országszerte zajlanak a leépítésekről, átszervezésekről szóló tárgyalások - kötelező módon alkalmazzanak szeniorokat. Az egyik érdekvédelmi szervezet vezetője szerint "ez a jelenlegi helyzetben felér egy provokációval".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×