eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Fejétől bűzlik a hal": átalakítják az EU halászati politikáját

Az Európai Bizottság szerint a kontinens vizeinek a 80 százalékát túlhalásszák. A világátlag e tekintetben 28 százalék. Az aktuális Halászati Politika, ami elosztja a kvótákat, azt hivatott biztosítani, hogy a halászat fenntartható módon történjen, azonban az már kiderült, hogy az éves kvóták nem éppen szerencsésen lettek megállapítva 2002-ben.

A Bizottság szerint a túlhalászás miatt komoly válság állt elő. Az előző tíz évben rengeteg halász volt kénytelen otthagyni munkáját, ami miatt az uniós szabályokat okolták. Az új halászati politikáról azt ígérik, hogy teljesen más lesz, mint az előző.

A halászati politikát először 1983-ban szabályozták az unióban. Utoljára 2002-ben reformálták meg. Az Európai Unió rendelkezik Kína után a világ második legnagyobb halászati flottájával. Mégis, 2006-ban háromszor annyi halat importáltak az EU országai összesen, mint amennyit exportáltak.

Az első változás az lesz, hogy minimalizálni szeretnék az úgynevezett "elhagyást", amikor a halat akár élve, akár halva, de visszaöntik a tengerbe, mivel már kitelt az adott ország kvótája. 2007-ben az Északi-tengeren a kifogott tőkehalak felét öntötték vissza - többnyire már döglötten.

A dán halászati miniszter, Eva Kjer Hansen szerint a halászati politikát nem arra kell alapozni, hogy mennyi halat öntenek vissza, hanem hogy mennyit fognak ki. Mint mondta, az általa látott előzetes terv neki megfelel, örülne, ha azt fogadnák el.

A halászhajókon kamerákat helyeznének el, amivel dokumentálni lehet a halászatot. Így ellenőrizni lehet, mit fogtak és mit hoztak ki a földre. Hat dán hajó, amit még 2008 szeptemberében kameráztak fel, állítólag sikeresen működteti a rendszert.

Mindez a várakozások szerint véget vet a halak visszaengedésének, visszaöntésének, és így a halászok csak azt fogják ki, amit szeretnének, és a szakemberek részére pontos adatok állnak majd rendelkezésre, hogy megállapítsák a kvótákat.

A brit kormány szóvivője szerint kevesebb brüsszeli "mikromenedzselésre" van szükség, és több felelősséget kell meghagyni a halászati ipar számára, valamint inkább a regionális szintre kellene fókuszálni, imigyen "felnőttként" kezelve az ágazatot.

Az ügyben a zöldek is megszólaltak, a Greenpeace szerint a halászati politika " a gyökerétől rohad", mondhatni, "fejétől bűzlik a hal", és mindezzel az EU is tisztában van.

Az új halászati politika 2012-re készül el.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×