eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Ha az embert elbocsátják, joga van túszt szedni"

A franciák 45 százaléka egyetért azzal, hogy a munkahelyüket vesztő dolgozók túszul ejtsék a cégük vezetőt, és így kényszerítsenek ki előnyösebb feltételeket - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból. Nicolas Sarkozy elnök azonban megígérte, hogy véget vet a mind gyakrabban előforduló törvénytelenségnek. A ragasztástechnikával foglalkozó Scapa telephelyének vezetőit például kedd óta tartják fogva a sztrájkoló munkások.

A francia államfő élesen bírálta, hogy a dolgozók egyre gyakrabban ejtik túszul a leépítéseket bejelentő cégvezetőket, és megígérte, hogy véget vet az egyre gyakoribb jelenségnek. "Jogállamban élünk, és nem fogom hagyni, hogy ezek a törvénytelenségek folytatódjanak" - hangoztatta egy keddi vidéki látogatása alkalmával Nicolas Sarkozy, aki hetek óta most először szólalt meg egy olyan kérdésben, amely mind jobban aggasztja a francia vállalatvezetőket.

Franciaországban immár az országos közvéleményt is foglalkoztatja, hogy a munkahelyük elvesztése miatt elkeseredett alkalmazottak az utóbbi hónapokban több helyen azzal próbálták "jobb belátásra" bírni a tulajdonosokat, hogy a cégvezetőket egyszerűen túszul ejtették. Legutóbb a munkagépeket gyártó amerikai Cartepillar franciaországi gyárának négy igazgatóját tartották fogva a dühös dolgozók, ily módon tiltakozva a tervezett 700 fős leépítés ellen. A "túszokat" végül huszonnégy órás kényszerfogság után a kelet-franciaországi grenoble-i gyár alkalmazottai elengedték, és akciójukkal elérték, hogy a cég végül "csupán" 633 munkahelyet szüntet meg.

Az ilyen és ehhez hasonló eljárást bíráló Nicolas Sarkozy azt mondta: megérti a dolgozók dühét, de a probléma csak a kormány által bevezetett válságkezelő intézkedésekkel, nem pedig erőszakkal kezelhető. A kérdés egyébként politikai felhangot is kapott azt követően, hogy az ügyben néhány napja megszólalt Ségolène Royal, az ellenzéki Szocialista Párt volt köztársasági elnökjelöltje, aki továbbra is jelentős befolyással rendelkezik a pártban.

Illegális akciókról van szó ugyan, de megérti, hogy a "megalázott" dolgozók ily módon próbálják felhívni a figyelmet elkeserítő helyzetükre - mondta a politikus. A kormánypárti oldalt felháborító kijelentéstől nemcsak a szocialisták nem határolódtak el, hanem Jaques Chirac korábbi jobboldali államfő egykori miniszterelnöke, Dominique de Villepine is hasonló szellemben nyilatkozott.

Az emberek sokkal agresszívebbek

Az elemzők szerint a helyzet súlyosságát az is mutatja, hogy egy friss közvélemény-kutatás szerint a franciák 45 százaléka "megértést mutat" a munkahelyüket elvesztő dolgozók szélsőséges akciói iránt, sőt, a munkások 57 százaléka kifejezetten egyetért velük. A vidéki kormánypárti polgármesterek mindeközben arról számolnak be, hogy a válság sújtotta településeken egyre nehezebb Sarkozy-pártinak lenni, egyikük szerint "az emberek sokkal agresszívebbek, türelmetlenebbek és követelőzőbbek, mint korábban".

"A nép válófélben van saját elitjétől" - állapítja meg az egyik francia médiakutató intézet igazgatója a Les Echos gazdasági napilapnak adott interjúban. Denis Muzet szociológus szerint a szélsőbaloldal sikeresen kommunikálta az elmúlt hetekben, hogy a bankok és nagyvállalatok vezetői érdemtelenül veszik fel az olykor csillagászati, az egyszerű alkalmazottak számára elképzelhetetlenül magas bérüket, és az irántuk kialakult ellenszenv rövidesen a politikusokra is átcsaphat.

A vállalatvezetők túszul ejtése a kutatók szerint azt mutatja, hogy a szakszervezetek egyre kevésbé képesek konkrét követelésekké alakítani a társadalmi feszültségeket, és azok mind gyakrabban öltenek szélsőséges formát.

Az egyszerre aggódó és felháborodott cégvezetők azonban másként látják a dolgot, és úgy vélik: bár a dolgozók igyekeznek spontán megmozdulásnak beállítani akcióikat, a szervezettség tetten érhető. Példaként a 3M gyógyszeripari vállalat igazgatójának március végi fogva tartását emlegetik, melyet szerintük az érdekvédők az interneten tervezték meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×