eur:
389
usd:
361.13
bux:
68646.62
2024. május 7. kedd Gizella

Horror a börtönben: bomló holttestek között alszanak a rabok

Egy Zimbabwéban titokban forgatott dokumentumfilm leleplezte, hogyan változtak az afrikai ország börtönei haláltáborokká: a csontváz vékony raboknak nincs mit enniük, és az alapvető higiénia hiányában naponta több tucat elítélt hal meg a cellákban, ahol a még élők együtt alszanak halott társaikkal.

A megrázó dokumentumfilmet kedd este vetítette le a dél-afrikai állami televízió. A titokban, néhány hónappal ezelőtt forgatott filmből kiderült, hogy a Zimbabwéban működő 55 börtön mindegyike maga a földi pokol. Egy börtöntiszt elmondta: szerencsések azok a rabok, akik élelemhez jutnak, de a legtöbbször úgy fekszenek el, hogy egész nap nem ettek semmit.

A filmet több mint három hónapon keresztül forgatták olyan kamerákkal, amelyeket sikerült becsempészni a rácsok mögé. A börtöntisztek a cellákat és a raktárhelyiségeket "kórteremmé" alakították át, ahol a haldokló rabok a földön fekszenek már halott, bomlásnak indult társaikkal együtt, miközben férgek csúsznak-másznak körülöttük.

Ahhoz, hogy eltüntessék a holttesteket, tömegsírokat kellett ásniuk a tiszteknek. Több börtönben is kiszorították a halottak a cellákból az élő rabokat, akik beszámoltak arról, hogyan aludtak együtt, szorosan egymás mellett beteg társaikkal - mint a heringek a konzervdobozban.

Rosszabb, mint a pokol

Az éhségtől szenvedő raboknak egy sor, a nem megfelelő higiénia miatti betegségegel is meg kell küzdeniük. Egy fiatal férfi, aki maga is raboskodott egy börtönben, elmondta: "Nincs rá szó, amely leírná a helyet. Földi pokol - talán így tudnám elmondani, de ez rosszabb, mint a pokol".

Tavaly egy elítéltek jogait védő szervezet riportjában azt írta, hogy a Zimbabwéban működő 55 börtön 17 ezer bűnöző fogadására képes, ehhez képet 2008 októberében a becslések szerint 35 ezren raboskodtak a fegyintézetekben. A jelentés szerzői szerint az elítélteknek sokkal kisebb a túlélési esélyük, mint a szegénységben tengődő szabad embereknek: a rabok nem tudnak kéregetni az utcákon, gyümölcsöt szedni az utak menti fákról és bokrokról, vagy turkálni a kukákból.

A zimbabwei börtönszolgálat becslése szerint 1998 és 2000 között évente 300 rab halt meg börtönökben, főleg tuberkulózis miatt. Az elképesztő méreteket öltő gazdasági hanyatlás és a kilátástalan politikai válság miatt a börtönállapotok fokozatosan romlottak, és 2004 májusában egy börtöntiszt már arról számolt be, hogy hetente 15 elítélt veszti életét a cellákban, azon év márciusában pedig csak egyetlen börtönben 130 halottat temettek el.

A brit The Times napilap tudósítója tavaly tíz napot töltött Zimbabwe egyik "jobb" börtönében, ahol a kis adag kukoricakásáért küzdöttek egymással az éhező rabok, az eldugult vécék használhatatlanok voltak, alig volt víz és áram, a raboknak nem volt mivel takarózniuk, és szappan hiányában nem tudtak mivel tisztálkodni. Ha nem volt ismerősük a börtönön kívül, aki élelmet tudott vinni nekik, akkor szinte biztos, hogy éhen haltak.

Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Május 5-én megkezdte többnapos európai látogatását Hszi Csin-ping kínai elnök. Az előre bejelentett információk szerint a keleti nagyhatalom vezetője három országban fog tárgyalásokat folytatni. A diplomáciai körút első állomása Franciaország, ahol már tényleges nyilatkozatokat is eredményeztek a megbeszélések. Május 7-én Szerbiában tárgyal a keleti nagyhatalom delegációja, végül Május 8. és 10. között Magyarországon zárul az utazás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×