eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Németország, Kanada és Nagy-Britannia a világ legnépszerűbb állama

A BBC nemzetközi felmérése szerint az utóbbi évben romlott Kína és Oroszország nemzetközi megítélése, miközben az Egyesült Államoké csekély mértékben javult. A válaszadók között a leginkább kedvezően megítélt állam Németország, míg Izrael az utolsó három között van.

A BBC Világszolgálat számára készült felmérés szerint romlott Kína és Oroszország megítélése, párhuzamosan azzal, hogy a két országban is a korábbinál többen nézik rossz szemmel a nyugati államokat. Kínát az olimpia sikeres megrendezése ellenére a tavalyinál 6 százalékkal többen látják negatív fényben világszerte, Oroszországot pedig 8 százalékkal.

Közéjük ékelődött a listán az Egyesült Államok, amelynek megítélése Barack Obama megválasztása óta javult, de nem látványosan.

A felmérésben 21 ország 13000 lakosa vett részt. Izrael még Észak-Koreánál is népszerűtlenebb a körükben, mivel csak 21 százaléknak van jó véleménye róla, míg a válaszadók több mint felének rossz. Mindez annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatást a több mint 1300 életet követelő gázai hadművelet előtt végezték. Az orosz-ukrán gázvita sem befolyásolta a válaszadókat, mivel azt megelőzően tették fel nekik kérdéseket.

A felmérés pontosságát megkérdőjelezi, hogy a negatív és pozitív válaszok mellett jelentős mértékű a határozatlan válaszadók aránya. Például az Egyesült Államokat 10 százalékkal többen ítélik meg jobban, mint Oroszországot, de azok többen vannak - egy százalékkal -, akiknek a véleménye romlott.

Ez úgy fordulhat elő, hogy a két állam esetében 17, illetve 28 százalék nem mondott véleményt. Ami azonban világos, hogy a három legnépszerűbb ország Németország, Kanada és Nagy-Britannia, amelyeknek 60 százalék körüli a "tetszési indexe", és a válaszadók kevesebb, mint 20 százaléka tekint rájuk rosszallással.

Az EU-t pedig több mint kétszer annyian szemlélik pozitívan, mint negatívan. Úgy tűnik az amerikaiak megbocsátottak a franciáknak, amiért nem támogatták az iraki háborút: 2005-ben még több mint felük rosszként ítélte meg Franciaországot, ma már ugyanennyi az országot pozitívan megítélő amerikaiak száma, miközben a bírálók aránya jelentősen csökkent.

A három legnépszerűtlenebb ország Irán, Pakisztán és Izrael. Iránt és Pakisztánt a megkérdezettek mindössze 17 százaléka látja jó fényben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×