eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem lesz orosz katonai bázis Kubában

Annak ellenére, hogy nem sietett a gratulációval, Dmitrij Medvegyev orosz elnök arra számít, hogy Barack Obama elnöksége idején javulni fog az Egyesült Államok és Oroszország viszonya. Vlagyimir Putyin miniszterelnök pedig jelezte: nem akar orosz bázisokat létrehozni Latin-Amerikában.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök szerint bizalomgerjesztő, hogy Barack Obama megválasztott amerikai elnök korántsem olyan lelkes az európai rakétapajzs iránt, mint elődje, George Bush. "Ha nem csak üres szavakról van szó, hanem gyakorlati lépések is lesznek, akkor amerikai partnereink azonnal érezni fogják reakciónkat" - fejtegette egy országos élő műsorban, ahol a beérkezett kérdésekre válaszolt.

Dmitrij Medvegyev elnök az indiai tévének adott interjúban beszélt Obamáró, és optimista megjegyzéseit a Kreml internetes oldalán publikálták. Kifejtette, hogy a két ország ugyanazokat az értékeket vallja, de biztosítani kell, hogy ugyanúgy is értelmezzék azokat.

Megválasztása után nem sokkal Medvegyev még azt mondta: rakétákat telepít Oroszország baltikumi területére, hogy semlegesítse a Lengyelországba szánt amerikai fegyvereket.

A moszkvai vezetés abban reménykedik, hogy Washingtonban az új elnöki kabinet feladja az oroszok által fenyegetőnek tartott rakétavédelmi tervet, vagy legalábbis nem az orosz határok közelébe telepíti annak elemeit. Obama eddig elkente az állásfoglalást, és azzal érvelt: bizonyítani kell, hogy a rendszer megéri a rászánt pénzt.

Olcsó olaj, békülékeny Moszkva

A viszonylag békülékeny orosz hangnem hátterében az is állhat, hogy a NATO a héten nem kínálta fel a gyors csatlakozás lehetőségét Ukrajnának és Grúziának. Emellett közrejátszhat a nyár óta drasztikusan visszaesett olajár. Elemzők szerint, amikor olcsó az olaj, Moszkva visszavesz a retorikából.

Annak ellenére, hogy Medvegyev elutasította, hogy egyfajta új hidegháború bontakozott volna ki, a múlt héten meglátogatta az Amerika-ellenességéről ismert Chavez venezuelai elnököt és Raul Castro kubai elnököt. Orosz hadihajók pedig Venezuela partjainál vettek részt egy közös hadgyakorlaton.

A helyi parancsnokokat azonban nem engedték fel a Nagy Péter cirkálóra és nem tartottak a haditengerészeti vezetők közös sajtótájékoztatót, Medvegyev pedig nyögvenyelősen fogadott el egy kitüntetést Chaveztől. Putyin ehhez csütörtökön azt tette hozzá: nincs szükség orosz bázisokra Kubában és Venezuelában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×