eur:
389.49
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ki lesz az elnökfeleség: a sikeres ügyvédnő vagy a rodeókirálynő?

A két amerikai elnökjelölt felesége nem szereti a kemény politizálást, de mindketten azon fáradoznak, hogy férjük a novemberi választáson bejusson a Fehér Házba. Michelle Obamának és Cindy McCainnek elegáns stílusa van, de személyiségük sokban különbözi, és mindketten követtek már el hibákat.

Michelle Obama inkább Jacqueline Kennedyhez, míg Cindy McCain Nancy Reaganhez hasonlít - amerikai politikai szakértők így foglalják össze a két elnökjelölt feleségének imázsát a választási kampányban.

Mind a két politikusfeleség elegáns stílusáról híres, ennek köszönhetően egy csipetnyi bájt tudnak kölcsönözni férjük kampányába. Cindy McCain a Vouge divatmagazin legutóbbi számának címlapján pózol, míg Michelle Obamát (aki szintén feltűnt már egy divatlapban) a lila ruhájáért dicsérik, amelyben múlt héten a színpadon gratulált a Demokrata Párt elnökjelöltségét megszerző férjének.

Bár mindkettőnek egyéni stílusa van, életútjukban jelentős különbségek vannak. A 44 éves Michelle Obama, aki a Princeton és a Harvard egyetemeken szerzett jogi diplomát, nehéz körülmények között nőtt fel Chicagóban. Gyakran beszél arról, hogyan zsonglőrködik kórházvezetői munkájával, a gyerekneveléssel és a kampányban való részvétellel - és ezzel a dolgozó, férje mellett kiálló anya imázsát sikerült magáról kialakítania.

Az 54 éves Cindy McCain szerényebb iskolai háttérrel rendelkezik: egy dél-kaliforniai egyetemen szerzett mesterfokozatot. A szőke, kékszemű nő egykor rodeókirálynő és pompomlány is volt, és egy jómódú phoenixi családban nőtt fel.

Az arizonai szenátor felesége 4 gyereket nevelt fel, köztük a 16 éves Bridgetet, akit egy bangladesi árvaházból adoptáltak.

Kétféle first lady-típus

Politikai elemzők szerint a két feleség két típust testesít meg: Michelle Obamát Jacqueline Kennedyhez hasonlítják, aki elegáns és modern elnökfeleség volt, Cindy McCaint pedig Nancy Reagannel szokták összevetni, aki a first ladység klasszikusabb formáját képviselte Washingtonban.

A hagyományos elnökfeleségi szereptől eltérő nők már nem egyszer kaptak helyet férjük mellett a Fehér Házban. Ide szokták sorolni Jimmy Carter feleségét, Rosalynnt, aki még a kabinetüléseken is jelen volt, de Hillary Clinton sem volt klasszikus first lady férje 8 éves elnökösködése idején.Bakik mindkét oldalról

Bár mindkét nő stílusát dicsérik, sok kritikával illeték őket az elnökjelöltségért folytatott kamypányban. Michelle Obama például gyakran túl őszinte, és olyan titkokat árult el házasságáról, amelyek elemzők szerint is már túl sok információt hordoztak a választóknak. Egyszer például azt ecsetelte, hogy férje mindig a földön hagyja a zoknijait, és reggelenként büdös a lehelete.

Felnőtt életemben először vagyok büszke a hazámra - ezt a mondatát is szerencsétlennek ítélték politikai elemzők, akik szerint Michelle Obama ezzel azt hitette el a közvéleménnyel, hogy férje jelöltsége előtt nem volt büszke az Egyesült Államokra.

Cindy McCainnek is vannak gyenge pontjai. A republikánus elnökjelöltnél 18 évvel fiatalabb feleség csak vonakodva hozta nyilvánosságra adóbevallását, holott férje éppen a kormány átláthatóságáról kampányol.

Az arizonai szenátor feleségének egészségi állapota is pletykákra adhat okot: beismerte, hogy a kilencvenes évek elején fájdalomcsillapítókon élt, és függővé vált, 4 évvel ezelőtt pedig majdnem belehalt egy agyvérzésbe.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×