eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kanócot dugnak a puskaporos hordóba

Hatalmas mennyiségű kínai fegyverzet vár Dél-Afrikában arra, hogy továbbszállítsák a megrendelő, Zimbabwe felé. A világ sok országa attól tart, hogy az eszközöket felhasználhatják az instabil állam belső harcaiban.

A Kínából érkezett teherhajó tekintélyes mennyiségű fegyvert szállít: 3,5 millió, kézifegyverekhez való lőszert, AK-47-es rohamkarabélyokat, 93 aknavetőt, azokhoz 2500 aknagránátot, valamint 1400 rakétameghajtású gránátvetőt (RPG).

A dél-afrikai kormány közölte, hogy nem tehet semmit a szállítmány célba juttatása ellen, a hajónak ugyanis rendben vannak a papírjai, Zimbabwe ellen pedig nincs fegyverembargó.

Zimbabwét sok nemzetközi bírálat érte Robert Mugabe diktatórikus kormányzása miatt, majd az utóbbi hetekben főképpen azért, mert a kormány nem hajlandó nyilvánosságra hozni az elnökválasztás eredményét. Megfigyelők szerint ez egyértelműen annak a jele, hogy Robert Mugabe sokkal kevesebb szavazatot kapott, mint az ellenzéki jelölt. Azt biztosan lehet tudni, hogy az elnök vezette kormánypárt elvesztette parlamenti többségét.

Az utóbbi napokban számos beszámoló látott napvilágot arról, hogy a kormánypárt fiatal milicistái megverik az ellenzéki pártok tagjait, több gyilkosságot is jelentettek. Ebben a helyzetben félő, hogy a kínai fegyvereket is előbb-utóbb a belső harcokban vetnék be.

A kanóc

Ahogy máskor, úgy Peking Zimbabwe esetében sem törődik a rendszer diktatórikus jellegével, az emberi jogok durva megsértésével, és már eddig is nagy mennyiségben szállított az országnak katonai felszerelést, egyebek mellett harci repülőgépeket és járműveket. Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsában is számos alkalommal lépett fel Harare védelmezőjeként.

Meglehet a dél-afrikai kormány óvatos, a durbani dokkmunkások kevésbé, ugyanis kerek-perec közölték: nem hajlandók kipakolni a kínai hajó szállítmányát, és a teherautósofőrök sem hajlandók megmozdítani a fegyvereket tartalmazó ládákat.

A dél-afrikai ellenzék külpolitikai szóvivője találóan úgy fogalmazott: a fegyverszállítás azzal egyenértékű, mintha bedugnánk a kanócot a puskaporral teli hordóba.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×