eur:
388.66
usd:
361.79
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Gyakoribbá válhatnak az éhséglázadások

Tovább folytatódhat az élelmiszerárak drámai emelkedése - vetíti előre egy nemzetközi szervezet tanulmánya. A rizs 70 százalékkal drágult egy év alatt, és a Nemzetközi Rizskutató Intézet szerint a trend nem törik meg.

Az elmúlt hetekben is gyorsan emelkedett a hárommilliárd ember legfontosabb élelmiszerének számító rizs ára - derült ki a Fülöp-szigeteken működő Nemzetközi Rizskutató Intézet új tanulmányából.

A kereslet olyan nagy, hogy az évek óta a készletek csökkenését okozza és emiatt több rizstermelő ország is exportkorlátozásokat vezetett be.

A fogyasztás megugrásának egyik oka Kína és India növekvő jóléte, de emellett az a nemzetközi trend is, hogy egyre több termőterületet hasznosítanak a bioüzemanyaghoz használt növények termesztésére. Az izmosodó kínai és indiai középosztály változó ízlése - a fokozottabb hús- és tejtermékfogyasztás miatt - a gazdálkodók egy része kezd hátat fordítani a rizsnek.

Az intézet szerint további kutatásokat kell végezni arról, hogyan lehetne javítani a termelés hatékonyságán, miközben egyre jobban szűkülnek a termőterületek.

A szélsőséges időjárás - a közelmúltbeli indonéziai és bangladesi áradások, a Vietnamot és Kínát sújtó zord tél -, továbbá a határidős piacokon folytatódó spekuláció szintén a kínálat visszaesesét okozta.

Lázadnak

Arra, hogy a növekvő élemiszerárak mihez is vezethetnek, jó példa volt az elmúlt hetekben az elszegényedett karibi ország, Haiti, ahol erőszakos tüntetések robbantak ki, és a tiltakozók megpróbálták megostromolni az elnöki rezidenciát. Haitin a lakosok 80 százaléka kevesebb, mint napi két dollárból él, és csak az ENSZ békefenntartói tudták megóvni René Preval elnököt attól, hogy a tömeg rajta töltse ki a dühét. Az erőszakban így is öt ember lelte halálát.

Banglades kapcsán szintén élelmiszerválságról beszélnek az elemzők. Annak ellenére, hogy ott is megugrottak az élelmiszerárak, a textilgyártó cégek nem hajlandók emelni a fizetéseket, mert akkor elveszítenék versenyképességüket Kínával szemben. Az emberek egy része úgy reagált, hogy kihagy egy napi étkezést, és abbahagyta a tojás, hús és hal fogyasztását - derült ki a BBC helyszíni riportjából.

A rizs mellett a búza is duplájára drágult egyes régiókban az elmúlt évben. Az utóbbi hetekben Egyiptomban is erőszakhoz vezettek az élelmiszerárak miatti tüntetések - a rendőrség például agyonlőtt egy 15 éves fiút. A hatóságok emellett 12 ezer embert tartóztattak le, miert a feketepiacon árultak lisztet.

Az amerikai US News and World Report című jobboldali magazin azonban pszichológiai okokkal is magyarázza áremelkedéseket. Egyrészt a gazdák a későbbi nagyobb haszon reményében visszatartják a piacról a terményt, másrészt a belső feszültségtől tartó szegényebb államok a rossz időkre készülve exportstopot vezetnek be, és ezzel felverik az árakat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×