eur:
387.16
usd:
356.31
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Amíg nem jönnek fasiszták, Brüsszel nem kommentál

Az Európai Unióban nem számít egyedülállónak, hogy egy tagállam kormánya válságba kerül, vagy az államfő előrehozott választást ír ki, és sem a belga kormányválságot, sem a magyar koalíciós szakadást nem kommentálta Brüsszel. Az InfoRádió utánajárt, minek kell történnie ahhoz, hogy az EU véleményt nyilvánítson egy belpolitikai ügyben.

Januárban az Európai Bizottság előző elnöke, Romano Prodi olasz miniszterelnök elvesztette a parlamenti bizalmi szavazást, és lemondott, Belgiumban pedig kilenc hónap átmeneti idő után két hete alakult állandó kormány.

Az Európai Unió egyik esetben sem fejezte ki aggodalmát, ahogy nem szólalt meg a magyar koalíciós szakadás után sem, holott többen, köztük vezető politikusok nemzetközi instabilitástól tartottak a kisebbségi kormányzás esetén.

Fóris György, a BruxInfo elemzője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában elmondta: az EU nem avatkozik belpolitikai ügyekbe.

"Akkor lehetne brüsszeli reakció, ha olyan kormányzati fejlemény történne, ami kimeríti az EU-s alapelvekkel, szerződésekkel lefektetett értékek védelmét, például fajgyűlölő párt kerülne hatalomra egy kormányváltás után" - jelentette ki a szakember.

Név nélkül jobban megy

Fóris György szerint az is kérdés, mit értünk Brüsszel alatt. Az Európai Bizottság választott, főként nem politikai, hanem bürokrata tisztviselőkből áll, és nem kommentál belügyeket.

Az Európai Parlamentbe a tagállamok delegálnak képviselőket, itt nem ritka, hogy belpolitikai témákról esik szó, az viszont igen, hogy a brüsszeli törvényhozás egységesen állást is foglaljon az adott témában.

Az Európai Tanács a tagállami kormányok minisztereiből, és vezetőiből áll, ők szintén csak tagállami véleményt tolmácsolhatnak, közös elnökségi közleményben pedig csak uniós ügyekkel foglalkoznak. Márpedig Fóris György szerint a kormányfő-váltás, az előrehozott választás és a kisebbségi kormányzás nem ilyen.

A szakértő szerint előfordulhat ugyanakkor, hogy bizottsági vagy elnökségi diplomaták, névtelenül, nem hivatalosan véleményt nyilvánítanak.

"Ott már sok mindentől függ a reagálás. Például, hogy fontos ország-e? Befolyással van-e az adott ország pozíciója az uniós fejleményekre? Olaszországban egy kormányváltás - ha nem zártuk volna még le a lisszaboni szerződést, amiről tudni lehetett, hogy Prodinak szívügye, Berlusconinak viszont nem - számított volna" - hozott egy példát az elemző.

Fóris György szerint továbbra sem várható, hogy a magyar koalíciós szakadás ügyében megszólal az EU.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×