eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A frissesség és a tapasztalat csap össze

Hillary Clintont kampánystábja "tapasztalt politikusként" próbálja eladni az amerikai választóknak, míg pártbeli vetélytársa, Barack Obama az "új politikai stílus jelszavával" kampányol - úgy tűnik, egyre sikeresebben. Az előválasztások során azonban még hátravan néhány nagy állam, ahol Clinton behozhatja hátrányát.

Barack Obama, 46 éves, chicagói lakos - így kezdődik az amerikai elnökségre esélyes demokrata politikus profilja a myspace.com közösségi oldalon. Az őt támogató zenészek video klipje alatt pedig Barack Obama arról ír: szerencsés, mert többféle nézőpontból is látta Amerikát, ezért ő az, aki igazán érti, hogyan lehet megoldani a különböző közösségek gondjait.

A félig kenyai származású, illinois-i szenátor az újdonságra építi kampányát. Új stílust ígér és már személyében is megtestesíti az újdonságot. Õ lehet Amerika első színesbőrű elnöke, ami mérföldkő lenne a világszerte a szabadságot, demokráciát és egyenjogúságot hirdető ország történelmében.

Obama: amerikai álom és liberális értékek

Barack Obama stábja viszont többször utalt rá, hogy ő egy úgynevezett "poszt-rassz" jelölt, azaz egy olyan politikus, aki egyaránt meg tudja szólítani a fehér, afroamerikai és latinamerikai szavazókat. Az már csak hab a tortán, hogy Barack Obama középső neve Husszein.

A szenátor egyszerre próbálja megtestesíteni a hagyományos amerikai álmot - amikor arról beszél, hogy afrikai édesapja kemény munkával elérte, hogy ösztöndíjasként az Egyesült Államokba utazhasson - és a világ sorsáért aggódó liberálist.

Gyerekként Indonéziában és Hawaii-on élt és a Harvard Egyetemen végzett jogot. Barack Obama már az iraki háború kezdete előtt bírálta a beavatkozásról szóló ötletet és később azt mondta, előfeltételek nélkül hajlandó találkozni például az iráni elnökkel.

Az előválasztások során a szenátor többször is bírálta az iraki háború kezdeti támogatása miatt Hillary Clintont. Elemzők azonban megjegyzik, hogy eddigi jó szereplése miatt kritikáját kezdi a lehetséges republikánus jelölt, John McCain szenátor felé irányítani.

Hillary: nekem nem kell betanulni

Hillary Clinton, 60 éves, New York-i - olvasható a nagy rivális myspace oldalán, mivel ő sem akarja elveszíteni a fiatal nemzedék szavazatait.

Barack Obamával szemben az egykori First Lady politikai tapasztalatára építi kampányát. Õ, az, aki azonnal meg tudná ragadni a kormányrudat és ő is jelkép: elnöksége azt jelentené, hogy a nőknek sikerült áttörniük azt az "üvegplafont", amely akadályozza, hogy számarányuknak megfelelően tölthessenek be vezető pozíciókat.

Hillary Clinton tarsolyában tudhatja azt a nem elhanyagolható tényt, hogy férje, Bill Clinton első elnöksége idején kidolgozta az egészségügy átalakítását célzó koncepcióját, amit azonban a republikánus kongresszus lesöpört az asztalról.

Az egészségügy, és azon belül is a mindenkire kiterjedő ellátás egyre komolyabb választási téma. Sok kommentátor szemére veti, hogy a társadalmat mélyen megosztó figura, amit szülei szigorú nevelésének köszönhet. Ennek a személyiségnek azonban része a hidegvér is, és amikor Hillary Clinton nemrég nyilvánosan elsírta magát, csak növelte az iránta érzett szimpátiát.

Hillary Clinton azzal is potenciális elnökként próbálja beállítani magát, hogy "reálpolitikusi" gesztusokat tesz. Kezd távolságot tartani bizonyos liberális témáktól, mint például a meleg jogok védelme és nem akarja látványosan kihasználni azt sem, hogy nő.

A demokrata táborban sokan szeretnék, ha a két politikus összefogna és egyikük vállalná az alelnökséget. Kérdés, hogy ez hogyan lehetséges, amikor mindkettejüket hatalmas ambíció fűti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×