eur:
389.34
usd:
362.38
bux:
67961.02
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Dübörög a kampány 2.: egyre gyilkosabb a harc

Egyre nő a feszültség az Egyesült Államokban a Szuper Kedd közeledtével, amely sok szempontból döntő nap lehet az amerikai elnökválasztáson. Ekkor ugyanis 24 államban tartanak előválasztásokat, azaz nagy valószínűséggel eldőlhet, hogy a kormányzó republikánusok és az ellenzéki demokraták kit indítanak az őszi választáson. Összeállításunk második részében a demokrata jelöltek harcának fejleményeit ecseteljük.

Már-már epikus méretűvé kezd válni Hillary Clinton és Barack Obama csatája a demokrata képviselőjelöltségért. A két politikus gyakorlatilag hónapok óta kímélet nélkül harcol egymással, néha rosszízű eszközöktől sem visszariadva.

A legfrissebb helyzetjelentés szerint Barack Obama valamivel jobb helyzetben van, mint a volt First Lady, akinek esetében most már az elemzők sem tudják megállapítani, hogy segít-e neki, vagy inkább hátráltatja férje, Bill Clinton aktív kampányolása.

Mindenesetre a hétvégén Hillary Clinton megpróbálta elgáncsolni az egyre jobban gyorsító Barack Obamát, amikor az ABC televíziónak adott interjúban kijelentette: vetélytársa több területen (a diplomáciában és az egészségügyben, például) is igaztalan vádakkal illeti őt, aminek véget kell vetni.

"Remélem Obama szenátor véget vet annak a gyakorlatnak, hogy szánt szándékkal rosszul idézi a szavaimat" - jelentette ki az egykori First Lady.

Nem maradt adósa vetélytársa sem, aki az egyik reggeli műsorban arról beszélt, hogy Hillary Clintont múltja megosztó figurává teszi, éppen ezért ő (mármint Barack Obama) könnyebben megválasztható. "Úgy vélem, olyan szavazatokat is képes vagyok begyűjteni, amilyeneket Clinton szenátor nem" - fejtegette.

A vetélytársak gyilkos harca a Szuper Keddet megelőző televíziós reklámokban is megmutatkozik: csak az utolsó napokban összesen 19 millió dollárt (3,3 milliárd forintot) költenek reklámra. Barack Obama a 22 államból (a demokratáknál ennyi helyen lesz előválasztás) 21-ben hirdet, míg Hillary Clinton 19-ben, szándékosan feladva Alaskát, Coloradót, Kansast és Missourit. Érdekesség, hogy a Barack Obamának hazai terepnek számító Illinoisban egyikük sem hirdet.

Visszatérve egymás minősítgetésére, Hillary Clinton az Egyesült Államokban is fontos kérdésnek számító egészségügy területén is frontot indított vetélytársa ellen, mondván: Barack Obama elképzelése olyan, "mintha egyenesen az egészségbiztosítók írták volna. Egyértelműen a Demokrata Párt egyik legfontosabb alapelve, a mindenki számára elérhető biztosítás ellen megy".

A hétvégi közvélemény-kutatások mindenesetre azt mutatják, hogy az illinoisi szenátor egyre jobban megközelíti a volt First Lady-t. Kettejük között országosan immáron csak 4 százalékpont a különbség (47-43), az MSNBC-McClatchy felmérése szerint a nagy afrikai-amerikai közösséggel bíró Georgiában viszont már Barack Obama vezet (47-41).

Ami ennél is aggasztóbb lehet Hillary Clinton számára, vetélytársa immár az eddig kizárólagos felségterületének számító New Jersey-ben is 7 százalékpontra megközelítette.

A kulcsfontosságú államnak számító Kaliforniában is fej-fej mellett haladnak, márpedig ott sok minden eldőlhet, hiszen a 2025 küldöttből 370-en onnan érkeznek majd az elnökjelölő gyűlésre.

A republikánus jelöltekről szóló összefoglalónkat ide kattintva olvashatja!

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×