Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megérkezett a tél, a Tátrában már havazik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szlovákiába már megérkezett a tél. Vasárnap több mint 30 centiméteres hó hullott az ország magashegyi területein. A meteorológusok újabb lehűlést és további havazást ígérnek.

A hirtelen jött lehűlést követően vasárnap a magasabban fekvő hegyeket fehér hóréteg bor borította be, a Magas Tátrában összefüggő hótakaró alakult ki.

Az 1.300 méteres tengerszint feletti magasság fölötti területen a hó vastagsága eléri a fél métert is.

Az alacsonyabban fekvő utakon a hó nem okozott különösebb gondot. A téli sportok kedvelői emlékeznek arra, hogy egy évvel ezelőtt ilyenkor, november elején jött az első kiadósabb havazás, igaz, akkor annyi hó hullott, hogy néhány téli központban a tervezettnél három héttel korábban már üzembe helyzeték a felvonókat.

Az idén erre nem lehet számítani, legkorábban a Csorba-tónál tervezik az idénynyitást, várhatóan november utolsó napjaiban helyezik üzembe a sílifteket.

Az idegenforgalmi szakemberek azt remélik, hogy az idei tél sokkal jobb lesz a tavalyinál, amikor a felmelegedés és hóhiány miatt érezhetően visszaesett a hegyek látogatottsága.

A Tátrába érkező turistákra az idén több újdonság vár, december közepén helyezik üzembe például az Ótátrafüred és Tarajka, Hrebienok között közlekedő új, modern fogaskerekű felvonót.

A tehetősebb turisták számára bizonyára vonzó ajánlat, hogy az éjszakát az ország egyik legmagasabb pontján, a Lomnici csúcson kialakított luxusapartmanban tölthetik, igaz ehhez mélyen a pénztárcájukba kell nyúlniuk, hisz egy ilyen élmény átszámítva több mint nyolcvanezer forintba kerül.

Az előrejelzések szerint hidegbeáramlás holnaptól fokozódik, újabb havazás várható, és ezt követően napokig megmarad a hó. A lehűlés olyan erősnek ígérkezik, hogy akár a sík terepen is fehérré válhat néhány órára a vidék, és a hideg jó pár napig is eltarthat.