eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

A maffia megtette az eddig elképzelhetetlent

Az olasz hatóságok vizsgálatot indítottak az egyik calabriai maffiaklán ügyében, melyet azzal vádolnak, hogy nukleáris hulladékot csempészett Szomáliába és plutóniumot próbált meg előállítani. Ha a vádak igaznak bizonyulnak, az eddig elképzelhetetlen dimenziókba helyezheti a 'Ndranghetát.

A calabriai maffia idén augusztusban került reflektorfénybe, amikor a németországi Duisburgban brutálisan kivégeztek hat férfit. A kezdeti tanácstalanság után gyorsan kiderült, hogy történelmi jelentőségű maffia-leszámolásról van szó. A calabriai 'Ndrangheta bűnszövetkezet tagjai ugyanis először történelmük során külföldön folytattak egy belháborút.

A bűnszervezet két tagja és az állami kézben lévő Enea olasz energetikai vállalat nyolc korábbi alkalmazottja ellen most vizsgálatot indított az olasz hatóság, mert azzal gyanúsítják őket, hogy illegálisan szállítottak nukleáris hulladékot Szomáliába és titokban plutóniumot próbáltak meg előállítani.

Az Enea volt alkalmazottai ellen az a vád, hogy az 1980-as és 1990-es években fizettek a maffiózóknak azért, hogy elszállítsák a keletkezett nukleáris hulladékot.

"Az Enea mindig is a törvényes kereteken belül dolgozott, szigorú nemzeti és nemzetközi felügyelet alatt" - nyilatkozta az ügy kapcsán az állami vállalat egyik, neve elhallgatását kérő munkatársa.

A vizsgálatot Potenza város bírója, Francesco Basentini kezdeményezte, miután a 'Ndrangheta egy átállt tagja állítólag részletesen beszélt a rendőrségen a nukleáris hulladék csempészésében játszott szerepéről.

A feltételezések szerint az Enea egyik vezetője fizetett a bűnszövetkezetnek azért, hogy szabaduljanak meg 600 tartálynyi (Olaszországból, Svájcból, Franciaországból, Németországból és az Egyesült Államokból származó) mérgező és radioaktív anyagtól.

Mivel a Szomáliába tartó, Livornóból induló hajón csak 500 tartálynak volt hely, száz tartálynyi veszélyes hulladékot a dél-olasz Basilicata régió közelében süllyesztettek el a tengerbe. A klántagok állítólag azért nem a szomszédos Calabriában tüntették el a tartályokat, mert nem akarták "imádott régiójukat" beszennyezni, és mert már túl sok barlang rejtett holttesteket.

Bár a kilencvenes években végig folytatódtak a megvásárolt korrupt helyi politikusok által biztosított szomáliai szállítások, ugyanakkor a 'Ndrangheta emberei szakértőivé váltak a tengeri robbantásoknak is, így sok hajó az olasz partok mentén a tengerfenéken végezte - állítja az átállt maffiózó.

"A 'Ndrangheta nem törődik az erkölcsökkel, ha valamiben pénzt lát, akkor abba belefolyik, még ha nukleáris hulladékról van is szó" - jelentette ki az ügy kapcsán Nicola Gratteri, az augusztusi duisburgi lövöldözés kapcsán vizsgálódó maffiaellenes bíró.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:43
×
×
×
×