eur:
389.42
usd:
362.67
bux:
68654.61
2024. május 8. szerda Mihály

A béketűrő szerzeteseknek is elegük lett a diktatúrából

Becslések szerint százezer kormányellenes tüntető vonult fel a katonai diktatúra által irányított Burma legnagyobb városában. A többkilométeres menetet a politizálástól eddig tartózkodó, de egy hete folyamatosan tüntető buddhista szerzetesek vezették. Az országban egyre nagyobb az elégedetlenség a rendszeres áremelések és az elnyomás miatt.

Rangúnban vörös- és narancsszínű ruhás buddhista szerzetesek vonulnak megafonnal a kezükben. A zuhogó esőben az útmentén álló emberek megtapsolják őket, sokan csatlakoznak is hozzájuk. A többkilométeres meneteben tizenéves boncok is feltűnnek.

Ami egy hete még csak kuriózum volt a nemzetközi médiában, az egyre inkább megragadja a külvilág figyelmét.


Megoszlanak a vélemények arról, hogy hány embert sikerült a szerzeteseknek az utcára vinniük, de az biztos, hogy több tízezret - ami mindenképpen jelentős tett a katonai junta által irányított Burmában, vagy hivatalos nevén Mianmárban.

20 év óta, az 1988-as demokrácia párti tüntetések vérbefojtása óta ez a legnagyobb tömegmozgalom az ázsiai országban. A 3000 halálos áldozatot követelő lázadás óta a junta vaskézzel irányítja az országot.

A sok burmai számára az ellenállást jelképező, Nobel-békedíjas ellenzéki vezetőt, Ang Szan Szu Csít tíz éve háziőrizetben tartja. Nyugati újságírók nem szívesen látott vendégek, de időről-időre magukat turistának álcázva bejutnak az országba.
Rendőrállam, korrupció és harag

Tudósításaik rendre az országban uralkodó nyomorról, korrupcióról és megfélemlítésről számolnak be, miközben a junta olyan besúgóhálózattal figyelteti polgárait, amelyre a nem is annyira idős generáció még Kelet-Közép-Európában is emlékszik.
A telefon olyan érték, mint a 70-s években nálunk volt
Az is a volt keleti blokkot idézi, hogy a rezsimhez közeli, vagy általa alkalmazott hivatalnokok "el tudnak intézni ügyeket" és normális áron "meg tudnak szerezni" fogyasztási cikkeket, miközben a nagy többség kénytelen feketepiaci árat fizetni. Tudósítások szerint Burmában ugyanúgy várnak az emberek telefonra, mint a hetvenes évek Magyarországán.
Az egykor gazdag országot anyagilag tönkretevő diktatúra egyik közelmúltbeli döntése az volt, hogy többszörösére emelte a közhivatalnokok bérét, amire nem volt fedezete. Ezt drasztikus áremelések kísérték.

Közben az ország lemaradt gyorsan modernizálódó szomszédjai, például Thaiföld és Kína mögött.


Most azonban a burmai társadalom által különösen tisztelt szerzetesek is a rezsim ellen fordultak.

A világi és értelmiségi ellenzéket - tömegtámogatás hiányában - eddig könnyű volt megfékezni, most viszont a látványosan nem politizáló egyszerű emberek is szembeszállhatnak vele.

A szerzetesek eddig arra kérték a lakosságot, hogy maradjon távol, most viszont egy szervezetük békés ellenállásra szólított fel, hogy úgymond elérjék a "gonosz diktatúra bukását".


Jól mutatja befolyásukat, hogy a rendőrség nem tudta megakadályozni, hogy elvonuljanak az Ang néniként, vagy "a Hölgy"-ként ismert ellenzéki politikus háza előtt - aki meg is jelent a kapuban és támogatásáról biztosította a tüntetőket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×