eur:
386.72
usd:
355.66
bux:
68231.7
2024. május 17. péntek Paszkál

Hidegháborút idéző feszültség Oroszország és Nagy-Britannia között

Diplomáciai viták sorozatát indíthatja el Nagy-Britannia és Oroszország között a Litvinyenko-ügy. A britek még Oroszország alkotmányát is bírálják, eközben az oroszok erkölcstelennek nevezték a brit álláspontot, és rámutatnak: a szigetország évek óta megtagadja egyes körözött emberek kiadását.

Nagy-Britannia az orosz ellenlépésre vár azt követően, hogy London kiutasított négy orosz diplomatát a Litvinyenko-ügy miatt. A Kreml arra figyelmeztette a brit kormányt, hogy komoly következményekkel kell számolnia. Közben azonban a két ország szoros gazdasági kapcsolatokat tart fenn és az üzletemberek nem örülnek a hidegháborút idéző feszültségnek.

David Miliband új brit külügyminiszter első nehéz döntése az volt, hogy kiutasított négy orosz diplomatát. Gordon Brown miniszterelnök mindezt azzal indokolta: gyilkosság történt, ártatlan civilek is veszélybe kerültek, Oroszország mégsem működik együtt.

Felülvizsgálják a vízumkérdést

A britek ezzel akarják jelezni Moszkvának, mennyire dühösek, amiért az nem hajlandó kiadni a Londonba menekült egykori hírszerző - és brit állampolgárságot kapott - Alekszandr Litvinyenko feltételezett gyilkosát. "Az orosz kormány nem fogja fel, mennyire komolyan kezeljük ezt az ügyet" - fejtegette Miliband a parlamentben. Majd jött az, amire már a múlt héten számítani lehetett.

"Először is, kiutasítunk négy orosz diplomatát. Másodszor, felülvizsgáljuk együttműködésünket, többek között a vízumkérdésben" - azaz, az orosz állampolgároknak jóval nehezebb lesz ezek után Nagy-Britanniába utazniuk. Miliband emellett felszólította Oroszországot, hogy változtassa meg az alkotmányát.

És ennél a pontnál érdemes megnézni az érem másik oldalát: Oroszország azzal érvel, hogy alkotmánya nem engedi állampolgárai kiadását külföldi büntetőperek esetében.

Az oroszok a brit álláspontot tartják erkölcstelennek

Az oroszokat közben mérhetetlenül dühíti, hogy miközben Nagy-Britannia a Litvinyenko meggyilkolásával vádolt Andrej Lugovoj kiadását követeli, elzárkózik a hasonló orosz kérésektől. Így már régóta nemet mond az Oroszországban most perbe fogott oligarcha, Borisz Berezovszkij és a Moszkva által terroristának nevezett Ahmed Zakajev csecsen képviselő kiadására.

Mindezek miatt a brit álláspont erkölcstelen - fejtegette az orosz külügyi szóvivő, Mihail Kaminyin. Az ilyen provokatív lépéseket nem lehet válasz nélkül hagyni, és súlyos következményeik lesznek az orosz-brit kapcsolatokra" - mondta.

A látványosan megromlott viszony ellenére a két ország szoros gazdasági kapcsolatokat tart fenn. A brit-orosz gazdasági kamara igazgatója a BBC-nek nyilatkozva egyenesen bírálta a londoni kormány hozzáállását a kérdéshez.

Brit megfigyelők azt találgatják, hogy ellenlépésével mit jelez majd Moszkva. Ha arányos választ ad, akkor azt úgy értékelik, hogy szeretné rendezni a vitát. Ha keményebbet, akkor úgy, hogy nem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Eltelt öt év - ez lett az USA nagy Huawei-szankciójából

Öt évvel ezelőtt kapta a kínai Huawei fennállásának addigi legnagyobb pofonját az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökétől, és felkerült a Washington szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek, személyek, államok listájára. Ezzel az USA lényegében elvágta a Huaweit az amerikai technológiától. De most jött a meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Mi pattanhat el a magyar gazdaságban? És hol lehet szerencsénk?

Mi pattanhat el a magyar gazdaságban? És hol lehet szerencsénk?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében azt jártuk körbe, hogy milyen tényezők húzhatják a magyar gazdaságot a következő években, milyen kockázatokra érdemes odafigyelni, mi lesz a hozamokkal és a forint árfolyamával. Erről Tardos Gergelyt, az OTP Bank elemzési központjának igazgatóját kérdeztük. Ezt a felvételt a Portfolio Hitelezés 2024 konferencián vettük fel május 14-én. A műsor második részében Üzbegisztánról, az üzbég bankszektorról lesz szó, ugyanis az OTP-nek komoly érdekeltsége van az országban. Vendégünk lesz Nagy Viktor, a Portfolio vezető részvényelemzője, aki nemrég Üzbegisztánban találkozott bankvezérekkel, sőt az pénzügyminiszter-helyettessel is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×