eur:
393.29
usd:
355.02
bux:
72243.41
2024. szeptember 4. szerda Rozália

Veszélybe kerülhet az orosz fegyverkezés

Egy moszkvai lap szerint a haditengerészet újabb ballisztikusrakéta-kísérlete végződött kudarccal, megkérdőjelezve az orosz fegyverkezési program egy részét.

A Kommerszant című orosz napilap - amely gyakran bírálja a Kremlt - értesülése szerint a Dmitrij Donszkoj atom-tengeralattjáróról vasárnap vízfelszíni helyzetből próbáltak indítani egy Bulava (Buzogány) rakétát (NATO kódjele: SS-NX-30) a Fehér-tengeren, de a kísérlet kudarccal végződött.

Ha az információ pontos, akkor néhány hónapon belül ez a harmadik kudarc az új ballisztikus rakétával. Szeptember 7-én és október 25-én a víz alá merült Dmitrij Donszkojról indítottak Bulavákat egy kamcsatkai lőtér felé, de azok néhány perc után visszahullottak a Fehér-tengerbe, automatikusan megsemmisítve önmagukat.

A három egymást követő kudarc a Kommerszant szerint oda vezethet, hogy a szeverodvinszki Szevmas hajógyár 2007 végén nem adhatja át az orosz hadiflottának az első Borej osztályú atom-tengeralattjárót, a Jurij Dolgorukijt sem, amelynek építését még 1996-ban kezdte meg. A Borej osztályú tengeralattjárókat ugyanis már a Bulavákkal felszerelve kívánják hadrendbe állítani.

A Szevmas dokkjaiban még két tengeralattjáró épül ebből az osztályból, az Alekszandr Nyevszkij és a Vlagyimir Monomah, amelyeken ugyancsak 12-12 darabot kívánnak telepíteni a több robbanótöltettel rendelkező Bulavákból.Új fejlesztés, kezdeti gyengeségekkel

A Bulava a legújabb fejlesztésű orosz interkontinentális ballisztikus rakéta, repülési jellemzői és számos robbanófeje elméletben alkalmassá teszi arra, hogy leküzdje a rakétavédelmi rendszereket.

Jelenleg a tesztek folynak a Tájfun osztályba tartozó Dmitrij Donszkoj tengeralattjáróról - az utóbbi idők kudarcai meglepőek annak fényében, hogy a korábbi próbák sikeresek voltak.

Ha a rakéta "gyermekbetegségeit" sikerül kiküszöbölni, akkor nemcsak az épülő Borej-osztályú hajókat szerelik fel a Bulavákkal, hanem a még szolgálatban álló három Tájfun-osztályú egységet (Dmitrij Donszkoj, Arhangelszk, Szeversztal) is ezzel fegyverzik át.

Az atommeghajtású tengeralattjárók - akárcsak a hidegháború idején - Oroszország nukleáris elrettentő erejének talán legfontosabb részét képezik, mivel a merülésben lévő egységek még akkor is képesek ellencsapást mérni, ha esetleg a rakétasilókat és a rakétaindító bombázókat megsemmisítik.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×