eur:
392.63
usd:
367.48
bux:
67125.11
2024. április 26. péntek Ervin

Új európai ország születhet

Podgoricában bejelentette Montenegro függetlenné válását Milo Djukanovics kormányfő. A montenegrói politikus a voksok több mint 99 százalékának összesítése után kihirdette a függetlenségpárti tömb győzelmét és azt mondta: a szavazók 55 és fél százaléka a függetlenségre szavazott. A szerbia-montenegrói államközösség fenntartására 45 ezerrel kevesebben szavaztak, mint a függetlenségre.

A podgoricai szakadárok vezetője azt is hangsúlyozta: a függetlenségnek nem lesznek vesztesei Montenegróban. Az unionista tömb egyelőre nem hajlandó elismerni vereségét és a szerbiai miniszterelnöki hivatal is csak a választási bizottság adatait tekinti majd hivatalosnak.

A népszavazás hivatalos eredményeit ugyanis csak a déli órákban közlik - jelenti az InfoRádió újvidéki tudósítója, aki szerint a függetlenség-pártiak vasárnap éjjel tűzijátékkal ünnepelték a győzelmet, de hétfő reggel még ők is várakozó állásponton voltak.

Az Európai Unióval egyeztetett feltételek alapján Montenegró kiválásához a szavazók 55 százalékának kellett a függetlenségre szavaznia.

Mindenki elfogadja?

A magyar külügyminiszter az eredménnyel összefüggésben úgy fogalmazott: az államközösség fenntartása már nem tudta volna biztosítani a megfelelő együttműködést Szerbia és Montenegró számára.

Somogyi Ferenc hangsúlyozta: bízik abban, hogy a döntés mindkét fél számára elfogadható lesz, hiszen annak érvényesítésére Szerbia és Montenegró is kötelezettséget vállalt.

A népszavazást 3.400 külföldi és szerbia-montenegrói megfigyelő ellenőrizte.

A nemzeti hovatartozás dönthet

A 2002-ben tartott függetlenségi népszavazáson 66 százalékos részvétel mellett a szavazók 96 százaléka a szerbia-montenegrói államközösség fenntartása mellett voksolt.

A nemzeti hovatartozás nagymértékben meghatározza a szavazók véleményét. A legutóbbi népszámlálás adatai szerint a polgárok 40,6 százaléka montenegróinak, 30 százaléka szerbnek, 9,4 százaléka bosnyáknak, 7,1 százaléka albánnak, 4,3 százaléka muzulmánnak és 1,05 százaléka horvátnak vallja magát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×