eur:
389.37
usd:
364.01
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Portrait of engineer man or worker, people, with solar panels or solar cells on the roof in farm. Power plant with green field, renewable energy source in Thailand. Eco technology for electric power.
Nyitókép: tampatra/Getty Images

Fontos elszámolási változások a napelemeknél – itt vannak az új szabályok

Fontos szabályok léptek hatályba 2024. január elsején a háztartási méretű kiserőművek elszámolásánál, mert a két ünnep közt megjelent kormányrendelet tisztázta az összes részletszabályt

Fontos kormányrendelet jelent meg december 29-én este, és egy január 5-i minisztériumi tisztázó válasszal együtt ezek megerősítik azt a főszabályt, hogy aki tavaly szeptember 7-ig bejelentette háztartási méretű napelem-telepítési szándékát, még az éves szaldóelszámolási rendszerbe kerül az üzembe helyezéstől számított tíz évig, ha 2026-ig üzembe helyezi a rendszert – írja a Portfolio.

A portál összegzése szerint a kormányrendelet a következő szabályokat módosította, illetve pontosította:

  • Éves mellett megjelent a havi szaldóelszámolási kategória is. A betáplálási stop/zárolt körzet miatt nem esik el a szaldóelszámolástól és havi szaldóban maradhat az, aki eddig is abban volt, merthogy egyes – jellemzően nem lakossági – felhasználók üzemelő háztartási méretű kiserőműveinek elszámolása a velük szerződött villamosenergia-kereskedővel korábban létrejött megállapodásuk szerint nem éves, hanem havi szaldó alapján történt, ez így maradhat már a tizedik üzemév végéig.
  • Azt is pontosították, hogy a szaldóelszámolás a tíz év letelte után mindig hónap végén ér véget, így kap néhány nap, esetleg néhány hét pluszt a fogyasztó, attól függően, hogy mikor jár le a 10 éves időszaka a hónapon belül.
  • Lényeges engedményt kaptak a rendszerbővítést végrehajtók: maradhatnak tíz évig az éves szaldóban, ha 2023. szeptember 7-ig bejelentették a kapacitásbővítést, és 2026. január 1-ig üzembe helyezik a megnövelt kapacitású rendszert. Eddig a rendszerbővítés esetén az volt a szabály, hogy a bővített rendszer üzembe helyezésével átkerült volna a teljes rendszer a bruttó elszámolásba.
  • Nem bukja a tíz évig éves szaldó elszámolást az, aki tárolót telepít, vagy invertert cserél, esetleg rendszerméretet csökkent.
  • Rögzíti a jogszabály, hogy kik kerülnek a bruttó elszámolási rendszerbe, és havi lesz az elszámolási gyakoriság a profil elszámolásúaknak. Főszabály szerint azok kerülnek ide, akik tavaly szeptember 7. után jelezték az elosztójuk felé a napelem-telepítési szándékukat, illetve 2026. január 1. után fejezik be a (bővített) rendszer üzembe helyezését, illetve azok, akiknél már letelt az üzembe helyezéstől számított tíz év. A bruttó elszámolás lényege az, hogy ha betáplálás történik a hálózatba, akkor azt elosztói körzettől függően bruttó 5 forint körüli áron kell átvennie az elosztónak.
  • Megnyílt az út a (céges) hmke-k esetén a betáplált villamos energia piaci szereplő felé történő értékesítésére, így ha kapnak jobb ajánlatot, akkor a bruttó 5 forintnál többet is kaphatnak az áramért.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×