eur:
394.97
usd:
363.38
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Tányérkerék és kúpkerék az autóalkatrészeket gyártó és forgalmazó amerikai Dana cégcsoport negyedik gyáregységének alapkőletételén Győrben 2017. április 5-én. A Dana Hungary Kft. 14,5 milliárd forintból egy 13 ezer négyzetméter alapterületű gyárat épít.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Jelentős autóipari beruházást jelentett be Szijjártó Péter

A Dana amerikai gépjárműalkatrész-gyártó körülbelül 36 milliárd forint értékű beruházása nyomán 300 új munkahely jön létre Győrben.

A vállalat elektromos meghajtási egységeket és akkumulátorok hűtésére alkalmas termékeket fog gyártani már meglévő üzemében. Az állam 6,6 milliárd forinttal támogatja a fejlesztést - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A világ harmincegy országában jelen lévő Dana beruházásáért folyó verseny megnyerése is igazolja, hogy a magyar beruházási környezet a legversenyképesebbek között van Európában - mondta a tárcavezető.

A mostani már a tizenhatodik hónap, amikor hazánk első számú exportterméke az elektromos akkumulátor volt,

ráadásul a kivitel volumene folyamatosan emelkedik, így újabb és újabb rekordok dőlnek meg ezen a téren is.

"Az elektromos autóipari beruházások jelentik a jövő gazdasági növekedésének garanciáját, és ezt nemcsak mi, magyarok ismertük fel, hanem mindenki, ezért aztán ezekért a beruházásokért hatalmas verseny zajlik."

Emlékeztetett,

  • az autóipar éves termelési értéke 2022-ben meghaladta a 12 ezer milliárd forintot, ami óriási csúcsnak számít a válság ellenére.
  • Ez a 2010-es adat mintegy három és félszerese, a 2021-es számokhoz képest pedig 33 százalékos bővülést jelent.
  • A 150 ezer embernek munkát adó ágazat nemzetközi versenyképességét bizonyítja, hogy a szektor exporthányada nagyjából 91 százalékos, azaz a hazánkban előállított termékek 91 százalékát a külpiacokon értékesítik.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy az autóipar forradalmi átalakulása minden bizonytalanság közepette is töretlenül haladt előre, s az elektromos átállásban Magyarország szerepe megkérdőjelezhetetlen.

"Mára a világon a negyedik legtöbb elektromos akkumulátort állítjuk elő itt, Magyarországon.
És ha azok a beruházások, amelyek most zajlanak, végigmennek, akkor fel fogunk lépni a világranglistán a második helyre, ami olyan országtól, amely a 95. helyen áll a lakosságszám szempontjából, azt hiszem, hogy hatalmas teljesítmény."

A miniszter végül arról is beszámolt, hogy továbbra is az amerikai cégek alkotják hazánkban a harmadik legnagyobb beruházói közösséget, és ennek kapcsán rámutatott, hogy a kétoldalú kapcsolatrendszer legsikeresebb pillére jelenleg éppen a gazdasági együttműködés.

Tájékoztatása szerint ezt az is demonstrálja, hogy Magyarországon az elmúlt nyolc évben 103 amerikai vállalat beruházása kapott kormányzati támogatást, továbbá a kereskedelmi forgalom értéke tavaly, 16 százalékos növekedéssel, elérte a 8,2 milliárd dollárt, és ezzel rekordot döntött.

(A nyitókép illusztráció, a Dana gyárának 2017-es győri alapkőletételén készült.)

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×