eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (AFCA) kétnapos pénzügyi csúcstalálkozójának megnyitóján a Magyar Nemzeti Bankban 2017. november 28-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Matolcsy György: az MNB szövetkezett a versenyhivatallal az infláció letörésére

Erről a két intézmény elnöke, Matolcsy György és Rigó Csaba Balázs állapodott meg.

Matolcsy György a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden eszközzel fellép az árstabilitás helyreállítása és megőrzése érdekében. Szerinte nemzetstratégiai érdek az infláció gyors csökkentése, mivel a pénzromlás jelenlegi magas szintje csökkenti a jövedelmek vásárlóértékét, elértékteleníti a megtakarításokat és megnehezíti a beruházásokkal kapcsolatos kalkulációkat. Mindez pedig akadályozza a magyar gazdaság növekedési pályára állítását – közölte az MNB elnöke.

Arról is beszélt, hogy a jegybank elemzései szerint a tavalyi évben az emelkedő költségeket a vállalatok gyorsan áthárították a fogyasztókra. Számos ágazatban kimutatható, hogy

a cégek a költségek emelkedésén felül árazták át termékeiket és szolgáltatásaikat.

Matolcsy György jegybankelnök és Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke megerősítette, hogy a két intézmény folytatja és elmélyíti az eddig is meglévő együttműködését, és egyetértettek abban is, hogy az infláció csökkenése kiemelt fontosságú, aminek érdekében a gazdaságpolitikai ágak összehangolt lépéseire van szükség. Ebben a folyamatban a jegybank mellett a versenyfelügyelet eszközeivel a versenyhivatal is fontos szerepet vállal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×