eur:
393.21
usd:
367.89
bux:
65949.18
2024. április 24. szerda György
Lengyel katonák segítik az Ukrajnából menekülő embereket, miután megérkeztek a lengyel-ukrán határ lengyel oldalán lévő Przemysl pályaudvarára 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Sikertörténetnek látszik az ukrán munkavállalók lengyelországi megjelenése

Egyszerre csökken a munkanélküliség és a munkaerőhiány, az érkezők jelentős része ki sem használja a 3 hónapnyi segélyidőt, azonnal állást talál - a százezres munkavállalói tömegek láthatóan pörgetik a GDP-t Lengyelországban. A legtöbben nagyvállalatoknál helyezkednek el. Szigethy-Ambrus Nikoletta mondta el a részleteket az InfoRádióban.

Javítottak az ukrán menekültek a lengyel munkaerőpiac helyzetén. Az uniós országok közül Lengyelországba érkezett eddig a legtöbb ukrán állampolgár, mintegy egymillióan, közülük szeptemberig 400 ezren vállaltak munkát.

A Világbank szerint, ha félmillió ukrán menekült sikeresen integrálódik a lengyel munkaerőpiacon, az középtávon 1,5 százalékos gazdasági növekedést hozhat az országnak - mondta az InfoRádió Geo-Trendek című műsorában Szigethy-Ambrus Nikoletta, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője.

"18 hónapig tartózkodhatnak ott legálisan, ezen idő alatt hozzáférnek az egészségügyi ellátáshoz, az oktatáshoz, a munkaerőpiachoz, a szociális szolgáltatásokhoz.

Ha szükséges, az állam finanszírozza a munkaügy átképzés 85 százalékát is,

ami viszont már nagyon fontos, mert a legtöbben olyan végzettséggel rendelkeznek, ami nem biztos, hogy a lengyel piacra konvertálható."

Emellett pénzügyi segítséget is kapnak a lengyelországi menekültek, havonta 700 zloty-t és 600 zloty-t családtagonként plusz családtagig, ez 2500 zloty, ami durván 212 ezer forint. Ez egy három hónapig hozzáférhető anyagi segítség, ezen idő, mint a szakértő rámutatott, elég szokott lenni a lengyel munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre.

De van-e rájuk szükség?

"A lengyel gazdaság alapvetően nagyon nyitott, az érkezőknek vannak lehetőségeik. Ezt támasztja alá az is, hogy a lengyel munkaerő-hivatal felmérése 2022 szeptemberéig 600 ezer munkaképes ukrán menekültet tartott nyilván. Június első feléig 185 ezer, szeptemberre pedig 400 ezer menekült tudott munkaviszonyt létesíteni Lengyelországban. Sokan tehát már

egy hónap alatt álláshoz jutnak"

- világított rá Szigethy-Ambrus Nikoletta.

A foglalkoztatási mutatók pedig nem romlottak a beáramlástól sem: 5,2 százalék volt áprilisban, 4,9 százalék júniusban.

Érintett ágazatok:

  • egészségügy,
  • szociális ellátás,
  • idegenforgalom,
  • vendéglátás,
  • szépségipar.

Az érkezők 47 százaléka nagyvállalatnál talált állást.

Este 7-től hallható a teljes interjú az InfoRádió Geo-Trendek című magazinműsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 08:31
×
×
×
×