eur:
389.8
usd:
363.76
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Vodafone Magyarország Zrt. központi irodaházának homlokzata a világcég logójával a főváros IX. kerületében a Lechner Ödön fasor 6-ban. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A kormány kitart a nemzeti tulajdon növelése mellett

Folytatódnak az állami felvásárlások, hogy az energetika, a bankok és a média után az építőiparban az élelmiszer-kiskereskedelem, illetve a távközlésben is döntően magyarok legyenek a tulajdonosok.

"A következő években a kormány biztosan további terjeszkedési lehetőségeket keres a hazai tulajdon részarányának növelése érdekében" - közölte a vg.hu-val a Nézőpont Intézet elemzője.

Talabér Krisztián arról is beszélt a portálnak, hogy milyen pozitív hozadékai vannak, a ciklusokon átívelő irányvonalnak. Szerinte kiszámíthatóbbá és biztosabbá válik a munkakörnyezet a munkavállalók számára (például gazdasági nehézségek esetén nem biztos, hogy a vállalat azonnal az elbocsátásokkal járó kivonulás mellett dönt), Azt is fontosnak nevezte, hogy csökken a gazdaság kiszolgáltatottsága a külföldi tőkének, gyorsabbá és kikényszeríthetőbbé válik a piaci szabályozás. Talabér Krisztián szerint a magyar tulajdonrész növelésével elkerülhetővé válik, hogy külföldi nagyvállalatok kartellt alkotva együttes monopóliumként működjenek.

A Nézőpont Intézet elemzője azon a véleményen van, hogy az energia szektorban a nemzeti tulajdon növelése látványos eredmény volt. Közölte:

"A projekt ezen részeleme sikernek értékelhető, s épp ez az év mutatja meg, mekkora jelentősége van annak, hogy egy energiaválság közepette nincs kiszolgáltatva a lakossági és ipari energiaszükséglet a külföldi piaci szereplőknek"

Talabér Krisztián a vg.hu-nak nyilatkozva arról is beszélt, hogy a nemzeti vagyon bővítésének egyik célja a Liszt Ferenc repülőtér megvásárlása, még ha most a háborús válság miatt átmenetileg ez le is került a napirendről. Összegzése szerint a tulajdoni részarányok átalakulásának évtizedes eredménye nem lehet kevesebb, mint hogy mindennek következményeként kialakuljon egy erős, nemzeti tőkésosztály.

A kérdésről Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter így beszélt az InfoRádióban:

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×