eur:
394.38
usd:
370.16
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Hogyan tovább a drámai ipari visszaesés után?

Mind a makrogazdasági elemző, mind a szakminisztérium egyetért abban, hogy az év második felében már javulnak a számok, de a tárca már azt is tudni véli, mikor éri el az ország a járvány előtti szintet.

Messze az elemzői várakozásokat felülmúlóan, 36,8 százalékkal esett vissza az ipari termelés idén áprilisban éves összehasonlításban. Az előző hónaphoz képest 30 és fél százalékos volt a csökkenés.

"A legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágak közül járműgyártás nyújtotta a legrosszabb teljesítményt" - mondta az InfoRádiónak az Erste Bank makrogazdasági elemzője, Nyeste Orsolya, utalva arra, hogy áprilisban egész hónapban zárva voltak az autógyárak.

Kiemelte, hogy a számítógép-ipari, az élelmiszer-ipari és a dohányipari termékek körében is volt visszaesés, de kisebb mértékben, mint az autóiparnál, csak a gyógyszergyáraknál nőtt a kibocsátás.

Ami pedig a jövőt illeti, a májusi adatoknál azt várja, "egy

óvatos visszaépítkezés

fog megindulni", vagyis az újabb adatok már kedvezőbbek lesznek a mostaninál, erre utal a hangulatindexek alakulása is.

"Április végén már újraindították a termelést, a gyártási folyamatot a járműgyárak, azonban nagyon fontos figyelembe venni, hogy nem teljes kapacitással" - figyelmeztetett. A járvány előtti termelési szint elérésére egyelőre "egyáltalán nem lehet számítani" szerinte.

Az ITM bizakodó

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium is elemezte a lesújtó friss adatokat. A tárca pénteki közleményében úgy fogalmaz, a koronavírus-járvány keresleti és kínálati oldalon is jelentős veszteséget okozott a világpiacon, az elemzővel egyetértésben pedig hozzáteszi, Magyarországon az ipari kibocsátás áprilisban érte el mélypontját, májustól fokozatos emelkedés várható.

"Az előrejelzések szerint az év második felében megkezdődhet a kilábalás, a kibocsátás

akár már a jövő évben elérheti a járvány előtti szintet"

- adott hangot bizakodásának a minisztérium, rámutatva, a magyar ipar az elmúlt 10 évben Dánia után a világ második leginkább high-tech iparává vált, amely egyben azt is jelenti, hogy rugalmas, magas hozzáadott értékű kapacitások épültek ki az országban.

A kormány bízik benne, hogy a gazdaságvédelmi intézkedések is hozzásegítik az országot a gyors kilábaláshoz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×