eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Medencék a Palatinus strandon, a Margitszigeten 2020. május 21-én. Öt budapesti strandfürdőt - a Palatinust, a Paskált, a Rómait, a Csillaghegyit és a Pesterzsébetit - megnyitnak május 30-án, a hatodikat, a Pünkösdfürdőit pedig június 15-én - jelentette be Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatóján. A zárt fürdőket a jelenleg érvényes szabályozás szerint még nem nyithatják meg.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Fürdővédelmi akciótervet sürgetnek

Eddig a fürdőbevételek harmada esett ki a járvány miatt, és további veszteségekre számít a járványvédelmi előírások miatt a szakma. A Magyar Fürdőszövetség fürdővédelmi akciótervért és áfacsökkentésért lobbizik.

Szűk három hónap alatt 25–35 százalék közötti bevételkiesést szenvedtek el a hazai fürdők, és a járványvédelmi előírások - főleg a limitált látogatószám és az üzemeltetési költségeket növelő új szabályok - miatt további bevételcsökkenésre számítanak a létesítmények - írta a Világgazdaság Boros László Attilára, a Magyar Fürdőszövetség elnökére hivatkozva. Tavaly éves szinten 68 milliárd forgalmat bonyolítottak, és mintegy 18 ezer dolgozót foglalkoztat az ágazat.

A korlátozások enyhültével a fürdők és strandok tömeges újranyitása a pünkösdi hétvégétől várható.

Az új költségek között említette a gyakoribb takarítás és fertőtlenítés, és ennek esetleges plusz munkaerőigénye mellett az előírásokról, védelmi intézkedésekről tájékoztató információs anyagok, táblák beszerzését, a padló matricázását is.

Az átállás a fürdő méretétől és felszereltségétől függően százezres, de több millió forintos kiadást is igényelhet.

Belépőár-emelésre viszont - noha indokolt lenne - mégsem számít az elnök.

A lap szerint a szövetség várja a választ a kormánynak benyújtott fürdővédelmi akciótervére, amely kapcsolódik a gazdaságvédelmi akciótervhez, és amelyben a 27 százalékos áfa csökkentését is kérik. A fürdőknél létkérdés lesz az is, hogy a veszélyhelyzettel együtt megszűnik-e a következő napokban a veszélyeztetett ágazatok járulékmentessége, vagy ezután is fenntartja a kormány.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×