eur:
392.13
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Donald Trump amerikai elnök (hátul) és Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer, a Federal Reserve Board (Fed) kormányzótanácsának tagja sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház kertjében 2017. november 2-án. Trump bejelentette, hogy a 64 éves Powellt jelöli a jegybank új elnökének Janet Yellen tisztségének betöltésére. Powell kinevezéséhez előbb a szenátusnak jóvá kell hagynia Trump döntését.
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Trump szeme láttára keveri a kártyákat a FED

Európai idő szerint szerda este hosszú évek után először csökkentett kamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő FED. A szervezet 25 bázispontos csökkentését papírformának nevezte a tőzsdei szakértő az InfoRádió Üzleti Reggeli című műsorában, hozzátéve: érdekes körülmény, hogy a FED nem jelzett előre újabb kamatcsökkentést.

A FED-kamatdöntés előtt szinte konszenzus volt Amerikában arról, hogy az intézmény kamatot fog csökkenteni, "96 százalék, ez igen magas arány", mondta az InfoRádióban Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő. "Ezek közül 20 százalék azt gondolta, hogy a csökkentés nem 25, hanem 50 bázispontos lesz. Ez nagyon szokatlan lett volna, mivel az elmúlt évtizedben ilyet nem csinált a FED. Végül azonban nem ez történt, bevált a papírforma, és a 2,00-2,25 százalékos sávba csökkent a kamat".

Ám nem is ez volt az igazán érdekes, emelte ki Korányi G. Tamás.

"A FED sajtótájékoztatóján az elnök nem azt mondta el, amit vártak tőle, vagyis hogy ez egy kamatcsökkentési sorozat első lépése, pedig a piac az idei évre a mostanival együtt két vagy három kamatcsökkentést várt. Ezek után viszont az is bizonytalan, hogy lesz-e még egy kamatcsökkentés, ugyanis azt hangsúlyozta, hogy ez nem sorozat kezdete; adatvezérelt üzemmódban döntenek, attól függően határoznak a további élénkítés szükségességéről, hogy milyen inflációs, foglalkoztatási és gazdaságnövekedési adatok jönnek" - idézte fel Korányi G. Tamás. Azzal, hogy a FED-elnök Jerome Powell utalt beszédében arra, hogy a gazdaság alapvetően jó állapotban van, még Donald Trump amerikai elnökkel is vitába szállt, ő ugyanis - szokatlan, a FED függetlenséget eléggé sértő módszerekkel, például Twitter-üzenetekkel - egy erőteljesebb kamatdöntésre próbálta rávenni a jegybank szerepét ellátó FED-et - mondta Korányi G. Tamás. Hozzátette azonban, hogy nem mentek szembe az elnöki elvárásokkal, a kamatdöntés ugyanis megtörtént. A piac ugyanakkor most azt gondolja, hogy a FED mégsem fog olyan keményen kamatot csökkenteni, mint ahogy korábban várták, ezért a dollár erősödik, a részvénypiac visszaesik - a szerdán 300 dollárt esett a Dow Jones.

A szakértő azt mondta, most "ügyesen keverte a kártyákat a FED, továbbra is nála vannak a lapok, de majd meglátjuk, mit húz elő a kalapból két hónap múlva".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×