eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Nyitókép: Pixabay

Irgalmatlan kipusztulási hullám köszönt a Földre

A következő évtizedekben egymillió állat- és növényfaj kihalása fenyeget, és a termőföldek degradációja már a területek negyedét elérte - hívja fel a figyelmet az ENSZ égisze alatt működő IPBESZ nevű tudóstestület friss, globális jelentése.

15 ezer tudományos cikk hároméves felülvizsgálatával átfogó jelentés készült; azt mutatja be, hogy az emberiség milyen hatással volt az elmúlt fél évszázadban az ökoszisztémára. A biológiai sokféleség romlásának mértékét felmérő jelentés elkészítésében magyar tudósok is jelentős szerepet vállaltak. A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársai, köztük Báldi András is részt vett munkafolyamatban.

"Az IPBESZ működése hasonló az IPCC klímavédelmi tanács munkájához. Nagyon lényeges, hogy ez a testület kormányközi. Ez kérte fel a tudósokat a jelentés elkészítésére."

A Föld becsült nyolcmillió növény-, rovar- és állatfajából mintegy egymilliót veszélyeztet a kihalás - emelte ki Báldi András.

"A bolygó háromnegyede az emberi tevékenység igen erős befolyása alatt áll. Az elmúlt évtizedekben háromszorosára nőtt a mezőgazdasági termelés,

nagyon oda kell figyelni az édesvizeinkre, a szántóföldek degradációja pedig már a területek negyedét érinti" - mondta el.

Báldi András hozzátette: a jelentés arra a következtetésre jutott, hogy az emberi közösségek jövőjéhez szükséges ökoszisztémákat az összeomlástól csak a globális gazdasági és pénzügyi rendszer széleskörű megváltoztatása óvhatja meg.

"A tanulmány úgy találta, hogy mintegy

egymillió állat- és növényfaj van veszélyben a következő évtizedek során,

amennyiben nem változik a fejlődés fő iránya" - figyelmeztetett Báldi András, aki szerint

mindennapi életünk megváltoztatása nélkül ezeket a környezeti problémákat nem lehet megoldani.

Az emberi civilizáció természetkárosító hatásait felmérő jelentést a múlt heti párizsi tanácskozás után 130 ország, köztük az Egyesült Államok, Oroszország és Kína delegációi is elfogadták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Marco Rossi: Egy hajóban evezünk

Marco Rossi: Egy hajóban evezünk

Este kilenctől Stuttgartban, Skócia ellen játssza harmadik csoportmérkőzését a magyar válogatott a 2024-es Európa-bajnokságon. A továbbjutási remények csak győzelemmel éltethetők tovább. De mire lehet számítani Marco Rossi válogatottjától második stuttgarti mérkőzésén?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 22. 13:00
×
×
×
×