INFORÁDIÓ 
2019. október 20. vasárnap
Vendel

párbeszéd a gazdaságról

azonnali átutalás

mnb

hold alapkezelő

Párbeszéd a gazdaságról: magában nem segít az azonnal átutalás

Párbeszéd a gazdaságról: magában nem segít az azonnal átutalás

InfoRádió

Július elsejétől éles tesztüzemben elindul az azonnali fizetés rendszere Magyarországon, de a készpénzhasználat visszaszorulása önmagából ettől nem várható - derült ki az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című magazinműsorának legutóbbi adásából, amelynek Varga Lóránt, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője és Szabó Dávid, a Hold Alapkezelő portfóliókezelője volt a vendége.

Jövő hónap elejétől indul az azonnali fizetés rendszere tesztüzemmel, az éles rendszer pedig 2020. március 2-tól érhető majd el a lakossági és vállalati ügyfelek számára Magyarországon – jelentette be még május végén a módosítást a Magyar Nemzeti Bank. Már idén július elsejétől a rendszer éles tesztüzemben működik majd, de csak a bankoknak – mondta a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

Varga Lóránt elmondta, a bankok informatikai rendszerét és a központi rendszert is fejleszteni kellett, utóbbit a GIRO Zrt.-nek és az MNB-nek. 2018 végére már majdnem teljesen elkészült a tesztkörnyezet, a bankok el tudták kezdeni a tesztelést, és jegybank is kipróbálhatta központi rendszerét.

"Ez január óta zajlik, most július elsején indul az éles próbaüzem. Ez azt jelenti, hogy már nem a GIRO-nak a tesztkörnyezete működik, hanem a valós rendszer, amelyen március 2-tól már az ügyfelek átutalásai is menni fognak. A bankok ehhez már a valódi, éles rendszerükkel tudnak csatlakozni, így július elsejétől valós tranzakciók fognak végbemenni. A fő különbség a majdani teljes funkcionalitású működéshez képest, hogy az ügyfelek tranzakciói még nem kerülnek be a rendszerbe, csak a bankok küldözgetnek egymás között alacsony összegű tételeket" - mondta Varga Lóránt.

Szabó Dávid, a Hold Alapkezelő portfóliókezelője azt mondta, Európában már vannak olyan országok, ahol működnek azonnali fizetési rendszerek, többnyire azonban – a magyarországitól eltérően - nem kötelezően vezették be. Megfogalmazása szerint azonban jó irány a kötelező bevezetés, mert a bankok jobban rákényszerülnek az innovációra és a digitalizációra. Kedvező továbbá az is, hogy a magyar azonnali fizetési rendszer a 10 másodperces teljesítési időt előíró euróalapú szabvány helyett Magyarországon 5 másodperces lesz.

"Az azonnali fizetés segíthet itthon a készpénzhasználat visszaszorításában is, de a magas készpénzhasználat elsődleges oka a tranzakciós illeték, amit most húszezer forintig elengednek, de nagyon fontos lenne, hogy a lakossági tranzakciók illetékmentesek legyenek, mert amíg ez van, nagyon erős ellenösztönző arra, hogy átutalással igyekezzünk kiegyenlíteni számlákat" - mondta Szabó Dávid.

A témáról bővebben hallhatnak szerda este 7 órától, az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című elemző műsorában.

A magazin eddigi témáiról itt olvashat. A korábbi adásokat meg is hallgathatja, vagy akár meg is nézheti.

Nyitókép: Freepik / jannoon028

Kapcsolódó hang

Párbeszéd a gazdaságról - azonnali átutalás
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018