eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Nyitókép: Pixabay.com

Az áfacsökkentés segíthetne a magyar fokhagymán

Az elmúlt hetekben ha el nem is tűnt, de visszaszorult a magyar boltokban a kínai fokhagyma, azonban a helyét sok esetben spanyol zöldség vette át – mondta az agrárkamara beszállítóipari osztályának elnöke. Mártonffy Béla szerint mindez kedvezően változhat a jövőben, mert Magyarország önellátóvá válhat.

Magyarországon a hazai fokhagyma mellett kínai és spanyol zöldséget forgalmaznak – mondta az InfoRádióban Mártonffy Béla. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke szerint Kínából származó áruból valamivel kevesebb van a piacon, de ez lehet időleges állapot is.

Mint mondta, a rendszerváltozás után minden hazai termék visszaesett a piaci harc hatására. A magyar fokhagyma területe azonban az utóbbi időben egyre növekszik, a zöldség 85 százaléka Csongrád megyében terem. „Minden évben erős harc van az importtermékekkel” – mondta Mártonffy Béla. A 27 százalékos áfa nem kedvez a hazai áruk piaci helyzetének.

"Nagyon szeretnénk, ha a teljes magyar fogyasztást – ami olyan 80-90 deka – magyar termékből tudnánk fedezni"

– jegyezte meg az elnök, hozzátéve: szeretnék kiiktatni a most még jellemző piaci harcot. Mártonffy Béla szerint ehhez csupán néhány évre van szükség, illetve szerinte elengedhetetlen lenne hozzá, hogy a zöldségek és gyümölcsök áfáját 5 százalékra csökkentsék.

A gyenge minőgégű, enyhe ízű fokhagyma külföldről származik, ez is nehezíti a minőségi magyar árut az árversenyben – hangsúlyozta a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×