eur:
395.11
usd:
366.1
bux:
65138.09
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Az áfacsökkentés segíthetne a magyar fokhagymán

Az elmúlt hetekben ha el nem is tűnt, de visszaszorult a magyar boltokban a kínai fokhagyma, azonban a helyét sok esetben spanyol zöldség vette át – mondta az agrárkamara beszállítóipari osztályának elnöke. Mártonffy Béla szerint mindez kedvezően változhat a jövőben, mert Magyarország önellátóvá válhat.

Magyarországon a hazai fokhagyma mellett kínai és spanyol zöldséget forgalmaznak – mondta az InfoRádióban Mártonffy Béla. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke szerint Kínából származó áruból valamivel kevesebb van a piacon, de ez lehet időleges állapot is.

Mint mondta, a rendszerváltozás után minden hazai termék visszaesett a piaci harc hatására. A magyar fokhagyma területe azonban az utóbbi időben egyre növekszik, a zöldség 85 százaléka Csongrád megyében terem. „Minden évben erős harc van az importtermékekkel” – mondta Mártonffy Béla. A 27 százalékos áfa nem kedvez a hazai áruk piaci helyzetének.

"Nagyon szeretnénk, ha a teljes magyar fogyasztást – ami olyan 80-90 deka – magyar termékből tudnánk fedezni"

– jegyezte meg az elnök, hozzátéve: szeretnék kiiktatni a most még jellemző piaci harcot. Mártonffy Béla szerint ehhez csupán néhány évre van szükség, illetve szerinte elengedhetetlen lenne hozzá, hogy a zöldségek és gyümölcsök áfáját 5 százalékra csökkentsék.

A gyenge minőgégű, enyhe ízű fokhagyma külföldről származik, ez is nehezíti a minőségi magyar árut az árversenyben – hangsúlyozta a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×