eur:
392.9
usd:
366.56
bux:
66540.3
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels

Újabb támadás indult a Facebook és a Google ellen

Csak etikai alapon lehetne megoldani azt a problémát, hogy a legnagyobb internetes cégek jogdíj nélkül megosztják a hírügynökségek híreit - mondta az InfoRádió által megkérdezett médiaszociológus.

Több nagy nemzetközi hírügynökség nemrég közleményben hívta fel arra az ellentmondásos helyzetre a figyelmet, hogy bár az információ szabad, azok részesülnek a hírek után jelentős bevételekből, akik nem tartanak fenn szerkesztőségeket.

"Kicsit olyan ez a dolog, mintha odamennénk a kúthoz és beszélgetnénk arról, hogy mit olvastunk. Ezt aligha lehet megadóztatni, hogy mi beszélgettünk. A Google és Facebook olyan helyek, amelyek a beszélgetéseket biztosítják" - mondta Zsolt Péter médiaszociológus, és kiemelte, a probléma akkor kezdődött, amikor ezek a szolgáltatók elkezdtek reklámozni is.

"Ha én odamegyek a kúthoz, de a barátom is odajön a kúthoz, de azért, hogy én elmeséljek neki egy történetet, amit olvastam valamelyik hírügynökségtől, azért őt arra kötelezem, hogy még egy reklámot is meghallgasson tőlem, akkor az már tényleg egy más helyzet. De továbbra is

az alapprobléma, hogy bármikor teremthetünk egy agorát, ahol ezeket az információkat megosztjuk egymással"

- tette hozzá.

Ha lenne reklám, akkor nem volna lehetősége ezeknek a hírügynökségeknek arra, hogy felvessék ezt a problémát, de mivel van, ezért erkölcsileg is jogos, hogy ezt felvetik - jegyezte meg a médiaszociológus.

Állami támogatás

A nagy internetes cégek a bevételükből visszacsorgatnak a hírügynökségeknek, de hogy ezt önként teszik, vagy parancsra, az nagy kérdés - vélekedett Zsolt Péter.

Mint mondta, ha önként tennék, akkor létrejönne egy olyan megállapodás a nagy cégek között, ami etikai alapokon áll. Az állam támogathatná ezt a dolgot oly módon, hogy

a Google és a Facebook levonhatná az adójából azt az összeget, amit az egyes hírügynökségeknek küld, így állami támogatás lenne a dolog mögött.

"A legrosszabb megoldás az, ha jogszabályokkal próbáljuk kikényszeríteni a dolgokat, és nem támogató jellegű helyzeteket hozunk létre, mert abból ki fog bújni a valóság. A mai információs társadalom kalapáccsal elég nehezen kezelhető" - összegezte Zsolt Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×