eur:
393.31
usd:
367.84
bux:
67167.93
2024. április 26. péntek Ervin

Kilőttek az európai tőzsdék

Nagy indexemelkedést produkáltak az európai értékpapírpiacok szerdán.

Az előző napi nagy veszteségek után bő fél százalékos emelkedő nyitással vettek pozitív fordulatot szerdán az európai értékpapírpiacok és zárásig másfél-két százalékra növelték nyereségeiket.

A nem hivatalos adatok alapján a pán-európai Stoxx 600 index 1,8 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 2,1 százalékkal végzett magasabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 2,0 százalékkal erősödött.

A kereskedési idő végén a még nem hivatalos záró adatok alapján Londonban 1,89 százalék nyereséggel zárt az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 1,57 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 1,72 százalékkal emelkedett. Madrid 1,59 százalék, Milánó 2,62 százalék nyereséggel fejezte be a szerdai kereskedést.

A szerdai árfolyam-emelkedés elsősorban az amerikai piacok keddi pozitív fordulatának volt tulajdonítható, de javított az európai befektetői hangulaton a Németországban létrejött koalíciós megállapodás is, de az emelkedő trend támogatásából kivették a részüket egyes nagyvállalati eredmény beszámolók is.

A nap nyerteseinek az olaj és gázipari részvények bizonyultak kedvező eredmény beszámolóknak köszönhetően. A Statoil részvénye például vártnál jobb negyedik negyedéves eredményének köszönhetően közel öt százalékkal erősödött, az ágazati árfolyammutató pedig két és fél százalékkal emelkedett.

A nagy vesztesek közé a Carlsberg dán söripari konszern sorolt be oroszországi piacvesztése miatt.

Az olajár szerdán a több napja tartó csökkenés után kezdetben stabilizálódott, majd tovább süllyedt. A Brent 1,33 százalékkal hordónként 65,97 dollárra, a WTI 2,07 százalékkal 62,08 dollárra.

Az euró gyengült, 1,2289 dolláron 0,70 százalékkal jegyezték alacsonyabban. Az arany ára 0,40 százalékkal unciánként 1324,20 dollárra csökkent.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×