eur:
393.07
usd:
368.01
bux:
67153.21
2024. április 26. péntek Ervin
Bátor húzás Vlagyimir Putyintól

Bátor húzás Vlagyimir Putyintól

A nyugati szankciók megkerülésére saját kriptovalutát akar létrehozni az orosz elnök. Illetékesek szerint Vlagyimir Putyin hatástanulmányt kért a bitcoinhoz hasonlóan blokklánc-alapú „kriptorubel” létrehozásáról.

Oroszország egy olyan elektronikus valuta létrehozásával kísérletezik, amellyel megkerülhetnék a nyugati szankciókat. Orosz illetékesek azt mondták, hogy maga Vlagyimir Putyin elnök adott utasítást arra, hogy kezdjék meg a munkát a bitcoin technológiájára épülő valuta, a kriptorubel létrehozására.

Szergej Glazjov, az elnök egyik gazdasági tanácsadója szerint ezzel kikerülhetnék az országot sújtó nyugati szankciókat is.

„Világszerte tudnánk fizetni partnereinknek ugyanazzal a rubellel, amelynek forgalmát ugyanakkor bizonyos módon korlátoznák”.

A bitcoin és más kriptovaluták hátterét a blockchain, a tranzakciók pontos lekövetését lehetővé tévő blokklánc technológia adja. A blokklánc lehetővé teszi, hogy több fél is – egy központi hatóság megkerülésével - megossza és frissítse a megváltoztathatatlan és így hiteles információt a tranzakciókról.

Putyin a nyáron találkozott Vitalik Buterinnel, a Bitcoin mögött a második számú ilyen pénznek számító Ethereum orosz származású létrehozójával.

Paradox módon a Kreml így most egy olyan technológia alkalmazására készül, amelyet épp azért hoztak létre, hogy a kormányok ne tudjanak beavatkozni a pénzmozgásba.

Hagyományos pénzügyi körökben megoszlanak a vélemények a blokklánc hasznáról. Egyes befektetők „csalásnak” minősítették, míg némely bank a bevezetésére készül. Az Európai Központi Bank és a Japán Nemzeti Bank ugyanakkor „éretlennek” nevezte a technológiát.

Mindeközben jelentések szerint Észak-Korea és Venezuela megkezdte a bitcoin és más valuták felhalmozását, hogy a feketepiacon költsék el azokat.

A Financial Times ugyanakkor megjegyzi: sokkal nehezebb állami alapú kriptovalutát létrehozni a már létező pénzügyi modellek kiváltására. Oroszországnak nehéz lehet tőkét szereznie a nemzetközi szankciók sújtotta állami bankok vagy a védelmi szektor részére.

Bár a Bitcoin részleges anonimitást ad, nem világos, hogy a kriptovaluta hogyan segíthetne a szankciók által súlytott személyeknek és hogyan tenné láthatatlaná tranzakcióikat az amerikai pénzügyi hatóságok előtt.

Mindenesetre tavaly több mint 300 millió dollárt gyűjtöttek össze a kriptoérmék pénzügyi bevezetése idején Oroszországban. A kriptoérméket a különböző üzleti projektek pénzelésére is használják.

Az orosz központi bank szerint a kriptopénzek „pénzügyi piramisra emlékeztetnek” és ezért azt akarja, hogy csak „kiválasztott befektetők” férhessenek hozzájuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×