eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Van jobb út, mint a pereskedés

Van jobb út, mint a pereskedés

Olcsóbb és gyorsabb az alternatív vitarendezés, mint a pereskedés - mondta az InfoRádiónak a Pénzügyi Békéltető Testület elnöke. Kovács Erika hozzátette: míg egy bírósági per átlagosan 6,4 év alatt zárul le, addig a bíróságon belül közvetítések átlag két és fél hónap alatt rendeződnek.

A pénzügyi szektorban speciális békéltetés működik, a mediátorok a bíróságon kívül közvetítenek cégek és magánszemélyek konfliktusaiban és jogvitáiban, illetve működik a választott bírósági rendszer is – ismertette az alternatív vitarendezés formáit a Pénzügyi Békéltető Testület elnöke. Kovács Erika hozzátette, létezik a bíróságon belüli közvetítés, valamint 2005 óta az infomediátori rendszer is.

„Ez a .hu domainneveket használó szervezetek egymás közötti jogvitáinak gyors, online rendezésére szolgál.”

Az alternatív vitarendezési módszerek előnyeit részletezve a Pénzügyi Békéltető Testület elnöke kiemelte,

a bírósági perek a múlttal foglalkoznak, az alternatív módszerek a jövőre fókuszálnak.

„Egy perben a bíróság a múltban történt eseményekkel foglalkozik, igyekszik a tényhelyzetet feltárni és arra döntést hozni, az alternatív módszerek mindegyike pedig a kölcsönös érdekeket tárja fel, amelyekre alapozva segít létrehozni egy olyan egyességet, ami a felek jövőbeni együttműködését szolgálja.”

Kovács Erika beszélt arról is, hogy

az alternatív vitarendezési módszerek idő- és költségkímélőek.

„A magyar bíróságokon folyó perek átlagos befejezési ideje 6,4 év, a bíróságon belüli közvetítés két és fél hónap alatt eredményre vezet. Az alternatív vitarendezési módok majdnem mindegyike költség- és illetékmentes.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×