eur:
392.67
usd:
366.14
bux:
66803.26
2024. április 26. péntek Ervin
Vészesen közelítik a vidéki panellakások árai a budapestit

Vészesen közelítik a vidéki panellakások árai a budapestit

Egy év alatt 20-25 százalékot emelkedett több hazai iparvárosban – köztük például Győrben vagy Pakson – a panellakások kínálati ára, a négyzetméterár már körülbelül a háromnegyede a budapestinek – derül ki az Otthontérkép friss felméréséből.

„Hat-nyolc olyan város van, ahol a korábbi stagnálás vagy nagyon enyhe növekedést dinamikus áremelkedés váltotta fel: Tatabánya, Szolnok, Eger, Pécs, Kecskemét, Paks” - közölte az Otthontérkép főszerkesztője.

Felidézte: a budapesti paneláraknál nagyon durva emelkedés volt az elmúlt 2-2,5 évben. Voltak olyan kerületek, ahol megduplázódott az ár. Ezt az ütemet ugyan a vidéki városok nem tudják biztosítani, de erőteljesen emelkedtek.

Vészesen közelítik a vidéki panellakások árai a budapestit

Az okokkal kapcsolatban elmondta: Budapesthez képest a vidéki városokban jóval elmarad az új építésű lakások aránya. Így aki ezeken a településeken lakást szeretne vásárolni, kénytelen a használtlakás-piacon körülnézni. A téglalakásoknál tapasztalható általános drágulás ezekre a városokra is kiterjedt, amit sokan nem tudnak megfizetni, ezért kénytelenek panellakást venni. Ha pedig a kereslet megemelkedik a panellakások körében, akkor annak a következménye áremelkedés – magyarázta.

Mester Nándor véleménye szerint sikeresnek mondható a panelfelújítási program: energiahatékonysági beruházások sora indult el nagyon sok városban, amik felértékelték a panellakásokat.

Ezzel párhuzamosan pedig a finanszírozási lehetőségek is javultak: a CSOK-ot másfél évvel ezelőtt kiterjesztették a használt lakásokra is – emlékeztetett az Otthontérkép főszerkesztője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×