Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Varga: fontos, hogy folytatódjon a svájci-magyar együttműködés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fontos, hogy folytatódjon, új elemekkel bővüljön a svájci-magyar gazdasági együttműködés - mondta a nemzetgazdasági miniszter a tárca szombati közleménye szerint. Varga Mihály Johann Schneider-Ammann svájci gazdasági miniszterrel folytatott megbeszélést a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank éves közgyűlésén Limában.

A tájékoztatás szerint Varga Mihály nagyra értékelte, hogy Magyarország a Svájci Hozzájárulási Alapból - a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek enyhítése érdekében - 132 millió svájci frank értékű támogatásban részesült.

A támogatásból jelentős fejlesztéseket tudnak megvalósítani Észak- és Kelet-Magyarországon, kiemelten a környezetvédelem, az infrastruktúra, a társadalomfejlesztés, a turizmus és a kutatás-fejlesztés területén - mondta a nemzetgazdasági miniszter a közlemény szerint.

Svájc 1,8 százalékos részaránnyal a kilencedik legnagyobb befektető Magyarországon, a svájci tőke 1452,9 millió eurót tett ki 2014 végén. A magyarországi svájci vállalatok száma 300-ra tehető, amelyek közel 40 ezer embernek adnak munkát az országban.

A két ország közötti kereskedelmi forgalom csaknem 1,3 milliárd euró évente, idén az első hat hónapban a magyar kivitel 4,2 százalékkal növekedve 415,4 millió eurót, a behozatal 21,2 százalékos emelkedéssel 296,8 millió tett ki - áll az Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.