eur:
388.95
usd:
362.14
bux:
68617.43
2024. május 8. szerda Mihály

Navracsics Tibort a Mol-ról kérdezték a horvát televízióban

Navracsics Tibor volt a vendége péntek este a horvát közszolgálati televízió (HTV) Tema dana (A nap témája) című aktuálpolitikai műsorának, amelyben a magyar miniszterelnök-helyettest a többi között a Mol-ról, valamint a magyar közigazgatási reform tapasztalatairól kérdezték.

Goran Rotim, a magyarországi belpolitikában járatos szerkesztő-műsorvezető a közel 20 perces stúdióbeszélgetés első felében a zágrábi médiában gyakorta terítéken levő INA-Mol viszonyról faggatta a magyar kormánypolitikust, aki pénteken a leendő zágrábi magyar intézet alapításáról, valamint a horvát és a magyar igazságügyi tárca csereprogramjáról tárgyalt Zágrábban.

A Mol-nak és minden partnerének kiemelkedő stratégiai jelentősége van az adott ország nemzetgazdasága szempontjából, de "alapvető fontosságú, hogy ne a politikai, hanem üzleti szempontok legyenek a döntők" a vállalatok működésében - hangsúlyozta Navracsics Tibor arra a kérdésre válaszolva, hogy társtulajdonosként beleszól-e a kormány a Mol döntéseibe. Hozzátette: a 24 százalékos állami tulajdonrész elegendő arra, hogy a kormány beleszóljon a stratégiai kérdésekbe, de ügyel arra, hogy az üzleti karaktere a Mol-nak megmaradjon.

Az Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök ellen hozott nem jogerős ítélet "nem lehet terhelő tényező" a magyar-horvát politikai kapcsolatokban - jelentette ki a magyar közigazgatási és igazságügyi miniszter, kifejtve, hogy mindkét ország igazságszolgáltatása független, és nyilván egy eljárásnál betartják azokat az alkotmányos garanciákat, amelyek az igazság kiderítését garantálják.

Sanadert a többi között azzal vádoltak, hogy miniszterelnöki hatalmával visszaélve kenőpénzt fogadott el Hernádi Zsolttól, a Mol elnök-vezérigazgatójától az INA irányítási jogaiért cserébe.

Miután Horvátországban is gyakorta felmerül a közigazgatás reformjának szükségessége, a horvát műsorvezető a magyarországi tapasztalatokról kérdezte a tárcavezetőt. Navracsics Tibor elmondta: a reform első három hónapja alapján megmutatkozott, ez egy "jó és hatékony eszköz, amelyre felfigyeltek már a szomszédos országok is", így például Szlovákia is. Az pedig jó jel - tette hozzá -, hogy az OECD referenciamunkaként határozta meg más országok számára is.

A Horvátországban is égető problémát jelentő devizahitelek kapcsán Navracsics Tibor ismertette azokat az intézkedéseket, amelyeket a magyar kormányzat a bajba jutott hitelesek megsegítése céljából hozott, mint például a végtörlesztés lehetőségét, az árfolyam-befagyasztást, valamint a szociális lakásépítési programot.

Magyarországon 700 euró körül mozog az átlagfizetés, "ez egy relatíve szegény ország" - mutatott rá a miniszterelnök-helyettes az úgynevezett válságadókról szólva, amelyek közül néhányat a kormányzat az adórendszerbe beépítve a későbbiekben is megtartana. "Nem tudunk olyan megszorító intézkedéseket bevezetni, amelyekkel a lakosságtól további pénzeket vennénk el, marad a pénzügyi szektor és maradnak a nyereséges szektorok" - tette hozzá.

Az esti órákban sugárzott Tema dana című műsor a HTV egyik legnézettebb, aktuális és fontos témákra összpontosító adása.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×