Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Draghi: Európa túl van a nehezén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tavaly életbe léptetett intézkedéseknek köszönhetően "Európa egéről már elvonultak a legsötétebb viharfelhők" - fogalmazott kedd este egy frankfurti előadásában Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke.

"A 2013-as évnek már jóval magabiztosabban vághatunk neki, éppen a 2012-ben elért jelentős eredményeknek köszönhetően" - idézte a Bloomberg hírügynökség online hírportálja az EKB elnökét. Draghi szerint az európai vezetők felismerték, hogy a monetáris uniót pénzügyi, költségvetési és valós gazdasági unióval kell kiegészíteni és végső soron politikai unióként kell kiteljesíteni.

Az EKB-elnök kijelentései jól példázzák erősödő meggyőződését abban, hogy sikerült megfékezni a három éve tartó euróövezeti válságot, és a 17 tagú közösség az év második felében már megkezdheti a kilábalást a recesszióból.

Mario Draghi hangsúlyozta, hogy az EKB eddig még igénybe nem vett, de az euróövezet szétesésétől tartó pénzpiacokat sikeresen megnyugtató OMT kötvényvásárlási programja teljes mértékben megfelel a bank árstabilitás garantálására szóló mandátumának és nem veszélyezteti függetlenségét. "Az EKB továbbra is elkötelezett legfontosabb célja, az árstabilitás garantálása mellett" - mondta, hozzátéve: a jelenlegi és a várható inflációt tekintve "semmi nem támasztja alá az aggodalmakat az árstabilitás őrzésétől való bármilyen eltéréssel kapcsolatban".

Az EKB 0,3 százalékos GDP-csökkenést vár az euróövezetben az idén, Mario Draghi azonban januárban korábban már kijelentette, hogy az év második felében megindulhat a "fokozatos javulás".

Számos ország jelentős eredményt ért már el költségvetésnek rendbe tételében és a versenyképesség javítását célzó reformintézkedések végrehajtásában - emelte ki Mario Draghi kedd esti beszédében. Hozzátette ugyanakkor: türelemre van szükség.

"Nagyon is tisztában vagyok vele, hogy a szerkezetátalakítást végző országokban többen komoly egzisztenciális gondokkal küzdenek, de a reformtörekvéseknek egyszerűen nincs alternatívája" - mondta az EKB elnöke.

Utalva az Economist 2012. eleji prognózisára, melyben a gazdasági hetilap "teljes mértékben megvalósíthatatlannak" nevezte egy Európai Egyesült Államok létrehozásának gondolatát, az EKB elnöke rámutatott: Európa tavaly olyan eredményeket ért el, amelyeket számos elemző egy évvel ezelőtt még az abszolút lehetetlenségek kategóriájába sorolt.

Az EKB feladatkörét még az idén egységes bankfelügyeleti funkcióval bővítéséről szólva Mario Draghi "komoly szervezési kihívásnak" nevezte a feladatot, amely "valószínűleg a legnagyobb jelentőségű integrációs lépés lesz a Maastrichti Szerződés óta". Azokon a területeken, ahol szorosabb integrációra van szükség, "Európa gyors ütemben halad előre, vagy már el is érte a célját" - fogalmazott. "Egyáltalán nem megvalósíthatatlan ambícióról van szó" - szögezte le Mario Draghi.