eur:
389.64
usd:
364.69
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Melyek a legnépszerűbb megtakarítási formák?

Még mindig a bankbetét és a biztosítás a legnépszerűbb megtakarítási forma - derül ki az OTP felméréséből. A pénzintézet vezérigazgató-helyettese, Kovács Antal hozzátette: a megkérdezettek havonta átlagosan 18-20 ezer forintot tudnak félretenni.

Az OTP öngondoskodási indexe segítségével időről-időre nyomon követhető lesz a magyar társadalom állapota és fejlődése az öngondoskodás területén, az új index a lakosság pénzügyi-gazdasági helyzetén kívül tágabb összefüggésekben vizsgálja ezt a témakört - mondta Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese az indexet bemutató sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Elmondta: az OTP öngondoskodási index eredménye az egészségmegőrzés, illetve a környezetvédelem területén mért tetteket és véleményeket is figyelembe veszi, az indexet megalapozó kutatás a családról való gondoskodásra, és az önképzéssel kapcsolatos kérdésekre is kitért. Hozzátette: az öngondoskodási index rávilágított arra, hogy akik válaszaik alapján pénzügyeikben előrelátóbbak, azok nagyobb valószínűséggel többet tesznek a családjukért, egészségükért, vagy önmaguk képzésért is, mint a többiek.

A magyar társadalom mostani állapotát tükröző OTP öngondoskodási index értéke a 0-tól 100-ig terjedő skálán 36 pont, a kutatást az Ipsos Zrt. végezte, a felmérés június közepén készült a bankszámlával rendelkező, 18-70 év közötti magyar lakosság körében, 1000 fő megkérdezésével.

A vezérigazgató-helyettes kifejtette: a pénzügyek területén a megtakarítási lehetőségek felmérése után célszerű pénzügyi tervet készíteni, számításba venni a lehetséges bevételeket és a várható kiadásokat.

Az öngondoskodási indexet megalapozó kutatás szerint havonta a megkérdezettek 58 százaléka készít pénzügyi tervet a következő hónapra. A pénzügyi biztonság megteremtéséhez azonban ennél hosszabb távon kellene tervezni, a válaszok viszont arról tanúskodnak, hogy hosszabb távon egyre kevesebben tervezik meg pénzügyeiket: egy évre előre a válaszadók 26 százaléka, 5-10 évre 8 százalékuk, évtizedekre előre pedig csupán 4 százalékuk végez számításokat. A kutatás alapján a válaszadók 63 százalékának nincs olyan célja, amire hosszabb ideje, hónapok vagy évek óta takarékoskodna - húzta alá Kovács Antal.

A felmérés alapján a válaszadók a váratlan helyzetekre történő megtakarítást tartják a legfontosabbnak, de ténylegesen csupán 28 százalékuknak van "vésztartaléka", és további 21 százalékuk csupán tervezi, hogy ilyen céllal tegyen félre pénzt.

Elmondta: az indexet megalapozó kutatás szerint az életbiztosítás után a leggyakoribb megtakarítási forma a lekötött bankbetét, ennek az egyszerű megtakarítási formának a népszerűsége a válság időszakában tovább nőtt. Ez érzékelhető volt az OTP Bank állományában is: míg 2008 első negyedévében alig több mint 50 százalék volt a 6 hónapnál rövidebb lekötések aránya a banknál, addig 2011 első negyedévében ez az arány megközelítette a 65 százalékot - mutatott rá Kovács Antal.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×