eur:
399.29
usd:
363.94
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Ifo-elnök: A siker titka a szoliditás

Görögország, Írország és Portugália nem lesz abban a helyzetben, hogy visszafizethesse adósságát - nyilatkozta a Portfoliónak Hans-Werner Sinn, a müncheni székhelyű Ifo Gazdaságkutató Intézet elnöke. A szakértő hangsúlyozta, hogy miközben más országok gátlástalanul eladósodtak, Németország törvénybe iktatta az adósságféket, és a bankok - ha csak tehetik - nem vásárolnak görög, spanyol vagy amerikai eszközöket. A magyar kilátásokkal kapcsolatban ugyanakkor optimizmusának adott hangot, bízik abban, hogy Magyarországnak sikerül jó útra térnie.

Idén nagyon erős a német konjunktúra. Meglepetést okozott ez Önnek?

Tél óta tudtuk, hogy a konjunktúra erős lesz, hiszen az Ifo index ezt jelezte. Kétségtelen, hogy gyorsabban javult a helyzet, mint ahogy azt korábban remélni mertük.

Minek köszönhető, hogy ilyen gyorsan sikerült Németországnak kijönnie a recesszióból?

Egyrészt a feltörekvő országok felé irányuló export élénkülésének, másrészt a belső konjunktúra rendkívül gyors erősödésének, különös tekintettel az infrastrukturális- és építőipari beruházásokra.

Mi a német siker titka? Létezik egy német recept?

Igen, a pénzügyi szoliditás. Miközben más országok gátlástalanul eladósodtak, Németország törvénybe iktatta az adósságféket. A bankok nem merik többé a német megtakarításokat Görögországban, Spanyolországban vagy Amerikában befektetni, helyette Németországot választják. Ez az alapvető oka a jó a befektetési konjunktúrának. A kapitalista rendszerbe a tőke visz életet. Az euró bevezetése óta Németország hosszú éveken keresztül tőkét exportált Európa deficites országaiba és emiatt gyengült a gazdaság. A pénzügyi válság kirobbanásával azonban ez véget ért és most ismét élénkülhet a gazdaság.

Nemzetközi viszonylatban Németországban alacsony a munkanélküliség. Van valamilyen összefüggés a szociális rendszerrel?

Egyfelől a tőkeáramlási irány megváltozása, másfelől az a 2004-es szociális reform áll a háttérben, amely lehetővé tette egy olyan bérstruktúra kialakítását Németországban, aminek köszönhetően hosszú évtizedek után ismét megjelenhetett az alacsony jövedelműek osztálya.

Görögország, Írország, Spanyolország és Portugália államháztartási problémái miatt milyen többletterhei vannak a német adófizetőknek?

Németország több mint 200 milliárd eurónyi állampapírt vásárolt ezektől az országoktól. Görögország, Írország és Portugália nem lesz abban a helyzetben, hogy visszafizethesse adósságát.

Ezeknek az országoknak mi a legnagyobb makrogazdasági problémájuk?

A probléma abból ered, hogy a körülményeiknél jobban éltek, és túl sok tőkét importáltak. Ha az importált tőkét legalább befektették volna, akkor ma jobban teljesítenének, de mindez nem így történt. Ma vissza kellene fizetniük az adósságukat, és nem tudják.

Hogyan vélekedik Kelet-Közép-Európáról, ide értve Magyarországot?

A kép vegyes. Lengyelország ragyogóan teljesített, Csehország és Szlovákia fellendülőben van. Magyarországnak igen nagy nehézségei voltak, mivel az emberek nagyon eladósodtak, ráadásul devizában. Remélem, hogy ez a szerencsejáték most véget ért. A magyarok erős és szorgalmas emberek. Bízom benne, hogy a megszorításoknak köszönhetően sikerül jó útra térniük.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×