eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megmenekült Magyarország? Brüsszel elismerheti a nyugdíjreformot

Brüsszeli hírforrások szerint a nyugdíjreform költségei nem lesznek elszámolhatóak a hivatalos statisztikákban, viszont a túlzott deficit eljárás alatt álló országok részben leírhatják majd a nyugdíjreform költségeit a szankciók életbe léptetése előtt.

Egy lengyel lap információi szerint az Európai Unió az új, a korábbiaknál szigorúbb költségvetési szabályrendszerébe mégiscsak beleilleszthető a nyugdíjreform elszámolási kérdésköre.

A Rzeczpospolita úgy értesült, hogy a nyugdíjreform (deficit- és államadósság-növelő) átmeneti költségei a kimutatott statisztikákban benne maradnának, azonban a javaslattevő országok részben csökkenteni tudnák a hiányukat, amikor az Európai Bizottság szankciókat akarna életbe léptetni a három százalékos hiányplafont megsértők ellen.

Egyelőre nem lehet biztosat tudni, hiszen csak október végén lehet végleges eredményre számítani, azonban a meg nem nevezett brüsszeli hírforrás szerint ez a konszenzusos álláspont lehet a végső befutó.

Még augusztus 6-án fordult kilenc, főként újonnan csatlakozott EU tagország az Unióhoz, hogy a jelenlegi hivatalos statisztikák egyenlőtlen feltételeket teremtenek, hiszen egyes országok a hosszú távú pénzügyi stabilitást előtérbe helyezve olyan nyugdíjreformot hajtottak végre, aminek az előnyei csak évtizedek múlva jönnek ki.

Az 1997-es reformmal részben privatizáltuk a nyugdíjrendszerünket, viszont mivel a tagok egyéni számlájára került a járulékok egy része, az állami pillérben komoly hiány keletkezett. Ez a hiány jelenleg 370 milliárd forint, ami a GDP 1.5 százalékát jelenti.

A javaslattevő országok első körben azt akarták elérni, hogy a statisztikákat az EU változtassa meg, azonban mivel ez az összes tagország egyöntetű beleegyezésével valósulhat csak meg, és a németek már az elejétől ellenezték a felvetést, ez a forgatókönyv "halálra volt ítélve". Annál is inkább, mivel szeptember elején az Ecofin nem is foglalkozott érdemben az üggyel, pedig sokan áttörésre számítottak.

A kompromisszumos javaslat révén Brüsszel azzal nyer sokat, hogy továbbra is egységes elszámolás lehet érvényben a tagországok között, nem kell esetlegesen trükközésre gyanakodni. Eközben Magyarországnak sem kell rossz szájízzel elhagynia a tárgyalóasztalt, hiszen a túlzott deficit eljárás során nem kapnánk megrovást.

Még túlságosan sok a bizonytalanság a lengyel lap által megszellőztetett információk körül. Az biztos, ha ez lenne a végkifejlet, akkor azt részsikerként könyvelhetnénk el, azonban a befektetők már nem feltétlenül gondolnák ezt így. A kompromisszumos megoldásból elviekben az is kiolvasható lenne, hogy jövőre magasabb deficitet is elérhetünk, ez viszont nem lenne jó üzenet a befektetőknek - értékelt a Portfolio.hu.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×