eur:
390.72
usd:
366.39
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Egyre kevesebbet vásárolunk

A kiskereskedelmi forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2010 első négy hónapjában 4,7, áprilisban 5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az áprilisi értékesítés volumene 5,0 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest.

A kiskereskedelmi forgalom 2007 áprilisa óta folyamatosan csökken az előző év azonos időszakához képest. A csökkenés az idén márciusban 4,0 százalék volt éves bázison, februárban ennél is nagyobb mértékben, 4,3 százalékkal, januárban pedig 5,6 százalékkal esett vissza a forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben az idei első négy hónapjában 2.163 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből áprilisban 606 milliárd forint realizálódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene az idei első négy hónapban 3,8, áprilisban 5,7 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. Ez év áprilisában az eladások jelentős részét - 90 százalékát - lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai 6,6 százalékkal csökkentek 2009 áprilisához képest. Ezen üzletek eladásai idén márciusban még 3,3 százalékkal csökkentek az előző év márciusához viszonyítva, tehát náluk egy hónap alatt a visszaesés éves mértéke megduplázódott.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene az előző év azonos időszakához képest 2010 első négy hónapjában 4,2, áprilisban, 3,6 százalékkal csökkent. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áras forgalma 0,3 százalékkal mérséklődött a márciusihoz viszonyítva. A legnagyobb mértékű éves visszaesés - 13,4 százalék - továbbra is az iparcikk jellegű vegyes üzletek eladásaiban volt.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 2010 első négy hónapjában 9,2, áprilisban 9,8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az áprilisi eladások 0,8 százalékkal mérséklődtek a márciusihoz képest.

Ez év áprilisában tovább folytatódott - az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító - gépjármű- és járműalkatrész-üzletek értékesítésének csökkenése Magyarországon: forgalmuk volumene 2010. első négy hónapjában 31,8, áprilisban 29,8 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2010 áprilisában az Európai Unió 27 tagállamában az előző év azonos időszakához mérten átlagosan 1,6 százalékkal, az eurozóna országaiban 1,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest.

Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok szerint csak négy tagállamban tapasztaltak növekedést, tizenhatban csökkenést. A kiskereskedelmi üzletek forgalma 2009 áprilisához képest a legnagyobb mértékben, 8,7 százalékkal Máltán bővült, a legnagyobb visszaesést pedig, 11,7-11,7 százalékot, Bulgáriában és Litvániában mérték - tartalmazza a KSH összegzése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×