eur:
399.29
usd:
363.94
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

A felsőoktatás helyzete a legkétségbeejtőbb

A felsőoktatás helyzetét látják a legkétségbeejtőbbnek a hazai nagyvállalatok vezetői, akik nem hiszik hogy az innovációt az államnak kell serkentenie. A Figyelő TOP 200 konferencián Csányi Sándor, Bojár Gábor, Bogsch Erik és Pintér István beszélgettek.

Az oktatás, a megfelelő motiváció és a környezet - többek között ezek fontosak ahhoz, hogy versenyképes szakembereket tudjanak a cégek magukhoz csábítani majd megtartani - mondták egybehangzóan a vállalatvezetők a Figyelő top200 konferenciáján.

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója hiányolta, hogy állami szinten nem határozták meg azokat a kiemelt területeket, amelyekben Magyarországon versenyképes tudás áll rendelkezésre; Csányi Sándor ilyennek tartja például az élelmiszeripart.

A bankvezető hozzátette: egyik cége indult és nyert is az uniós Jeremie pályázaton, amely kis és középvállalkozásoknak ad lehetőséget a piacra való betörésre.

Csányi Sándor hangsúlyozta: olyan cégekbe érdemes tőkét befektetni, amelyek egy-két éve működnek, jó termékkel vagy ötlettel rendelkeznek, és legfeljebb a növekedési fázisuk elején járnak, valamint tőkére van szükségük.

A Richter vezérigazgatója szerint komoly probléma, hogy a hazai oktatás színvonala, különösen a természettudományos oktatásé, leromlott. Bogsch Erik azt mondta: a gyógyszeriparban az ötlettől a termékig eljutni legalább 15 év, kulcskérdés azonban, hogy a lehető legjobb munkaerőt megtalálják a feladathoz, amihez elengedhetetlen a magas színvonalú műszerparki környezet - és persze a pénz.
A Graphisoft elnöke azt mondta: kisebb cégeknél ártalmas, ha az állam támogatja az innovatív tevékenységet, mert akkor nem a piacra koncentrálnak, hanem arra, amit az állam támogat. Ez a könnyebbik út ugyan, de kisebb az esélye, hogy igazán jó termék születik belőle.

Bojár Gábor hozzátette: a munkahelyi környezet és tudás elismerése a legfontosabb a jó, kreatív munkaerő megtartásához, mert pénzzel legfeljebb csak addig lehet megtartani a jó munkaerőt, ameddig más nem kínál még többet.

A Rába elnök-vezérigazgatója szerint az egyszemélyes feltalálók kora lejárt már, csak csapatban érdemes gondolkodni. Pintér István hozzátette: a társadalmi innovációra is szükség van, a legfontosabb azonban a stabil, kiszámítható üzleti környezet.

Abban mind a négy vállalatvezető egyetértett, hogy az oktatás színvonalán javítani kellene, több egyetemi, akadémiai intézetre van szükség, a jelenlegi felsőoktatás megöli az innovációt. Az előadók hangsúlyozták: ezen helyzeten a vállalatok csak kis mértékben tudnak segíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×