eur:
387.79
usd:
357.61
bux:
68144.08
2024. május 17. péntek Paszkál

Imponáló vagy dermesztő? Összehasonlítottuk Gyurcsány és a Reformszövetség programját

A miniszterelnök megszorító csomagjának bejelentése után alig egy héttel a gazdasági szakemberekből álló Reformszövetség is ismertette azokat a lépéseket, amelyek a szervezet tagjai szerint elengedhetetlenek a magyar gazdaság rendbetétele érdekében. Ezek jelentősen túlmutatnak Gyurcsány Ferenc programján. Az inforadio.hu a két programot hasonlította össze.

Járulékcsökkentés - 5 vagy 10 százalék legyen?

A miniszterelnök a munkáltatókra háruló járulékterhek 5 százalékpontos csökkentését jelentette be, ezzel szemben a Reformszövetség nem elégedne meg ennyivel. Idén ők is csak 5 százalékponttal csökkentenének, jövőre azonban további 3, 2011-ben pedig még 2 százalékponttal mérsékelnék a terheket. A kormány tehát a jelenlegi 32-ről 27 százalékra mérsékelne, míg a Reformszövetség 22-re.

A Reformszövetség ennek egyik ellentételezésére 2010-től a jelenlegi 1 950 forintról 5 000 forintra növelné a tételes egészségügyi hozzájárulást, a kabinet ezen nem változtatna.

Társasági adó, vállalkozói különadó

A kormány a társasági adót a jelenlegi 16-ról 19 százalékra növelné és eltörölné a 4 százalékos különadót, míg a Reformszövetség a különadó eltörlése mellett csak 18 százalékos társasági adót javasol. A szövetség ugyanakkor a kisvállalkozók számára mindössze 10 százalékos nyereségadót tart elfogadhatónak.

Személyi jövedelemadó

A kabinet az szja két kulcsát 18-ról 19-re, valamint 36-ról 38-ra növelné, a sávhatárt pedig a jelenlegi 1,7 millióról 3 millióra tolná ki jövőre. Gyurcsány Ferenc elmondása szerint így az adózók 85 százaléka tartozna az alacsonyabb sávba. A Reformszövetség ugyanakkor a kulcsokon nem változtatna, a sávhatárt viszont jövőre már 5 millióra tolná ki - ezzel az adózók 95 százaléka fizetne az alacsonyabb kulcs szerint. Szerintük 2011-től a sávhatárt 15 millióig kellene kitolni.

Áfa, jövedéki adó, ingatlanadó

A kormány a 20 százalékos áfát 23-ra emelné, a Reformszövetség viszont 24-re, állításuk szerint azonban csak átmenetileg alkalmaznák ezt a kulcsot.

A miniszterelnök  beszélt a jövedéki adó 3-7 százalékos növeléséről is, a Reformszövetség javaslatai között ilyen tervek nem szerepelnek.

Mind a kormányfő, mint a Reformszövetség szerint szükséges az értékalapú ingatlanadó bevezetése, ám az utóbbi szervezet ezt már jövőre bevezetné, méghozzá a 30 millió forintnál értékesebb ingatlanokra, míg a kabinet csak 2014-től.
A preferált területek

A miniszterelnök a programja ismertetésekor a támogatandó területek között jelölte meg az élelmiszeripart és a mezőgazdaságot, igaz, később kiderült, hogy ez utóbbi támogatásából 30 milliárd forintot vonna el a kormányzat. A preferált szektorok között nevezte még meg az informatikát, a gyógyszeripart, valamint a logisztikát. Mint mondta, hangsúlyt kell fektetni a megújuló energiaforrások hasznosítására és az energiafüggőségünk csökkentésére is. Igaz, konkrétumot nem említett, csupán a Paksi Atomerőmű kapacitásának megkétszerezését tartotta szükségesnek, ám ennek forrását sem jelölte meg. A vállalatok támogatásáról az mondta: a kabinet 1 400 milliárd forintos plusz hitelforrás megteremtését próbálja elősegíteni, emellett 1 800 milliárd forint összértékű beruházásokat hoz előre a kabinet.

A Reformszövetség szerint ugyanakkor a foglalkoztatás, az innováció, a kis- és közepes vállalatok, valamint a közlekedés jelenti azt a négy kulcsterületet, amelyek stratégiai fejlesztése leginkább hozzájárulhat Magyarország versenyképességének javításához. Szerintük külön program kell a 15-29 éves fiatalok, a 25-40 év közötti nők, a csak alapfokon iskolázottak, valamint a 10-15 leginkább elmaradott térség lakosainak foglalkoztatására.

Kiadáscsökkentés, állami megtakarítás

210 milliárd forint helyett 330 milliárd - a Reformszövetség 120 milliárd forinttal többet spórolna a kormánynál az állami kiadásokból jövőre. A miniszterelnök által egy hete bejelentett program 2010-ben a korábban tervezett kiadásokból 550 milliárd forintot vágna le, 2011-ben pedig 650 milliárdot, ez összesen 1 410 milliárd forint. Ezzel szemben Békesi László 2013-ig 1 325 milliárd forintos megtakarítást javasol.

A miniszterelnök által javasolt megtakarítás legnagyobb része 2011-ben valósulna meg, azaz a kormányfő a megtakarítások problémáját a következő parlamenti ciklusra hagyná, míg a Reformszövetség azonnali átalakítást akar.

Gyurcsány saját programja helyességét látja igazolva

Imponáló a Reformszövetség gazdaságpolitikai csomagja, de javaslataik társadalmi hatása időnként dermesztő - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő megígérte, hogy a javaslatot a következő hetekben pontról pontra elemzik. Számára a szakemberekkel való egyeztetés egyik tanulsága az volt, hogy az általa eddig bejelentett intézkedések iránya helyes, de a Reformszövetség ennél radikálisabb intézkedéseket javasol. Õt a konzultáción elhangzottak emellett arról is meggyőzték, hogy a 2006-ban elindított reformpolitika irányai, céljai jók voltak, és most "előrébb lenne az ország", ha nincs az erős politikai ellenszél, és a népszavazás.

Gyurcsány Ferenc szerint a Reformszövetség legfőbb üzenet, hogy az államháztartás átalakításával kell felszabadítani az erőket a gazdasági növekedés érdekében.

Szerző: Egeresi Tünde

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×