eur:
387.86
usd:
357.69
bux:
68224.21
2024. május 17. péntek Paszkál

"A magyar lakástulajdonosok fizetésképtelensége esetén Ausztria dől be"

Az Európai Unió gazdag országainak vezetői a pénzpiacok sokkal szigorúbb ellenőrzését sürgetik és büntetéssel fenyegetik az "együttműködésre nem hajlamos", túl laza ellenőrzést biztosító államokat és adóparadicsomokat. Közben szakértők megjegyzik: a közép-európai likviditáshiány az eurozóna létét fenyegeti.

A pénzpiacok sokkal szigorúbb ellenőrzését akarják az EU gazdag országai, amelyek az úgynevezett G20-as csoport áprilisi találkozója előtt dolgozták ki gyakorlatilag az Európai Unió stratégiáját.

Követelik például a spekulatív alapok, az úgynevezett hedge fundok felügyeletét, amelyet az utóbbi néhány évben időről-időre forszíroztak a G8-as csúcstalálkozókon, de a pénzügyi válság kirobbanásáig nem lett belőle semmi, például a kockázatosabb pénzpolitikát folytató Nagy-Britannia ellenállása miatt.

A nagyok azonban most egyetértettek abban, hogy "minden pénzpiac, termék és résztvevő, így a hedge fundok és más magántőke alapok is rendszerkockázatot jelentenek". Bár a részleteket még nem dolgozták ki, de jelezték: az EU államok büntetés kiszabását kérik majd az úgymond "nem együttműködő" jogrendszert alkalmazó államokra, például adóparadicsomokra.

Gordon Brown brit miniszterelnök külön megemlítette, hogy nemzetközi fellépéssel kell segíteni a közép-kelet-európai államoknak, amelyeket súlyosan érint, hogy az ott működő nyugati bankok kivonják pénzüket. Mirek Topolanek cseh miniszterelnök, az EU elnökség nevében megjegyezte: "finoman szólva túl nagyok a nézetkülönbségek a nagy államok, így Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország között".

Közép- és Kelet-Európa gondjait jól szemlélteti, hogy a korábbi irigyelt gazdasági növekedést produkáló Lettországban a most bekövetkezett visszaesés nyomán lemondott a kormány. A befolyásos Financial Timesban pedig Wolfgang Münchau publicista Magyarország példáját felhozva külön is kitér arra, hogyan veszélyezteti magát az eurozónát Kelet- és Közép Európa esetleges bedőlése.

Pénzügyi analfabéták

Mühchau nevetségesnek "és pénzügyi analfabetizmusnak" nevezi, hogy a magyar lakosság svájci frankban adósodott el, és azt mondja a legtöbb új EU-tagállamról, hogy "szabadon választott lehetőségként kezelték az euróhoz való csatlakozást", pedig, amikor beléptek az Unióba, ezt már vállalták.

Szlovénia és Szlovákia példája mutatja, hogy helyes döntésekkel már a tagság előszobájában lennének. Gunyorosan megjegyzi viszont: a régióban jó döntés volt az, hogy a külföldre hagyták a bankszektort. Így a magyar lakástulajdonosok fizetésképtelensége esetén nem Magyarország, hanem Ausztria dől be.

Olaszország és Svédország is veszélyben van. Münchau szerint gyors eurócsatlakozás kívánatos, de ehhez meg kell reformálni az előszobának számító, de veszélyes ERM2-átváltási mechanizmust és az inflációs szintről szóló, idejétmúlt belépési feltételt - írja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Erősen bírálta Magyarországot Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője a felső házban tartott beszédében. A prominens amerikai jobboldali vezető aggodalmát fejezte ki Kína növekvő befolyása miatt a NATO-ban, amelyet Magyarországon keresztül érvényesít. Ezzel egyidőben bírálta a Demokrata Pártot is, amely szerinte nem elég pragmatikus a szövetségesekkel folytatott diplomáciai tárgyalásokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×