eur:
389.07
usd:
360.79
bux:
68072.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csányi Sándor: Az OTP-t nem kell megmenteni

Legalább 150 milliárd forintos adózás utáni eredménnyel számol az OTP a 2009-es évre. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató szerint a tavalyi volt az OTP legnehezebb éve, idén pedig jelentős létszámleépítést hajtanak végre.

Az OTP 2008-as eredményeit bemutató tájékoztatón Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója és Urbán László, a társaság pénzügyi igazgatója mutatja majd be a bank teljesítményét. A mai esemény azért fontos, mert Csányi Sándor jellemzően évente egyszer beszél az eredményről.

Az OTP Bank történetének eddig legnehezebb évéről számolhatunk be, de ki tudja, hogy az eljövendő évek tükrében ez lesz a legnehezebb-e - kezdte Csányi Sándor, a hitelintézet elnök-vezérigazgatója a társaság mai menedzsmenttájékoztatóját.

A szakember pozitívan értékelte a bank eredményét, főleg mivel a külföldi leánycégek már az eredmény 31 százalékát szállították. A bank Tier 1 rátája 11,2 százalék volt, Csányi Sándor hangsúlyozta, hogy több feltőkésített nyugat-európai bank is gyengébb ennél. "Tőkehelyzetünk és likviditásunk stabil, kockázatkezelésünk szigorú, s költségeket tudtuk menedzselni - jelentette ki.

Likviditási válságban a likviditási helyzetet tudja menedzselni a bank, mivel az összes lejáró adósságon felül 1,3 milliárd euró tartalékkal rendelkezik. A szakember 2009-ben is romló portfolióminőségre számít, de hangsúlyozta, hogy eddig is rendkívül prudensen céltartalékoltak. A tavalyi terveknél csaknem 50 milliárddal több CT-t számoltak el, miközben 35 milliárd értékben csökkentették a külföldi leánycégek goodwilljét.

2009-ben a bank legalább 150 milliárd forintos eredményt tervez. Csányi Sándor hangsúlyozta, hogy nem szeretnek olyan ígérni, amit nem tudnak teljesíteni. A bankvezér kiemelte, hogy az OTP-nél devizaadósságot felvevők probléma esetén keressék fel a bankot, mert a problémát kezelni lehet. Rendkívüli tételek nélkül 21,8 százalék ROE-t ért el a bank 2008-ban, amellyel Európa élvonalában helyezkedik el a pénzintézet.

Az OTP-t nem kell megmenteni

Csányi Sándor kiemelte, hogy 2002-ben 59 milliárdos eredmény mellett volt hasonló árfolyama az OTP-nek, így még 150 milliárd forintos eredmény mellett is háromszoros növekedési potenciál van a részvényben, ha nem az elmúlt években tapasztalt értékeléseket vesszük alapul, hanem az évtized elején tapasztaltakat. "Ha duplázódna azzal is elégedettek lennénk átmenetileg pár hónapig" - hangsúlyozta Csányi.

A bankmentő csomag kapcsán Csányi Sándor elmondta, hogy az első változat rendkívül sokat finomodott, s kialakult egy olyan csomag, ami abban az esetben, ha mentőövre lenne szükség, talán elfogadható feltételeket tartalmaz. A mutatott számok alapján az OTP bankot megmenteni nem kell, kétségtelen ugyanakkor, hogy a jelenlegi helyzetben a bank méretéhez képest nem tudják úgy szolgálni a magyar gazdaság támogatását, ahogy szeretnék.

Ezért keresik a lehetőségeket, hogy a magyar gazdaság megmentése érdekében forrást szerezzenek az IMF pénzre alapozva. A formát még nem találták ki, de vannak ez ügyben tárgyalások. Az OTP az osztrák példát favorizálja, ahol nem támasztottak nagyon szigorú feltételeket a bankoknak.

Csányi Sándor utalt arra, hogy a bank lakossági hitelportfóliója jobb minőségű, mint a piaci átlag.

Elküldenek 500 embert

Jelentős létszámleépítés lesz az OTP Banknál is- erősítette meg Csányi Sándor. Magyarországon 500 embert küld el a bank, Oroszországban a központból 100 embert küldenek el, de más tagvállalatoknál is lesznek leépítések.

Az elbocsátások oka, hogy kevesebb hitelt folyósítanak, amihez kevesebb ember kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×